Monday, April 29, 2013

Hasil borongan...

Alhamdulillah...

Assalamualaikum...

Semalam (28.04.2013) akhirnya dapat gak menjejakkan kaki ke Pesta Buku setelah agak lama jugak tak ke sana...kali ni mama drive ke sana bersama adik-adik...papa dan amir tak ikut sebab papa tak minat membaca...lagipon tak sesuai kot bawak amir...

Punyala ramai orang, sampai berlanggar-langgar je sokmo...tapi ramai tu bergantung pada booth siapa...kalau booth McGraw Hill, tak ramai la sebab McGraw Hill kan buku berbentuk ilmiah...kalau booth GempakStarz,  jangan cakapla...punya la ramai orang...tapi mostly remaja la...kalau ada yang besar skit pon, yang bujang la kot..

Mama 1stly masuk booth Telaga Biru...terasa memang serasa dengan penerbitan ni...mostly memang berkaitan keagamaan tapi cara penyampaian mereka memang terbaik...terasa puasla... buku yang menjadi pilihan mama :


parenting knowledge...mama dah belek2, sangat bagus sebgai panduan sebab ada selitkan isu2 semasa anak...itulah yang mama mahukan sebenarnya...


buku novel ni mama cekup kat booth Karangkraf...tu pon berpusing mencari manala booth dia...rupanya Karangkraf dapat 1 dewan besar, Dewan Sultan Ismail kalau tak salah...memang excitedla dapat masuk tempat Karangkraf...almaklumla, terbitan dorang kan banyak, dari novel sampailah majalah sampailah buku2 menu ataupon teknik2 jahitan mahupon hiasan...


Alhamdulillah, mama jumpa softbook ni kat booth Telaga Biru...ada macam2 tapi mama ingat nak ajar Amir baca doala...semoga penerapan mama dalam mendidik Amir mendekati Penciptanya mendapat keredhaan, dipermudahkan dan diberkati Allah...insya Allah...

Walahu 'alam

Friday, April 26, 2013

I LOVE BOOKS

Alhamdulillah...

Bismillahirrahman nirrahim...

Assalamualaikum...

Entri kali ni mama cuma nak bercerita tentang buku...rasanya semua dah tau kot pasal Pesta Buku kat PWTC dari 26 April ~ 5 May 2013....


tapi kan ke 5 May tu hari kita semua kene mengundi (bagi yang dah patut kene buang undi dan mendaftar la...dah patut tapi tak daftar tu tak dapek la nak nolong...)

Rasanya mama ni jenis pencinta buku...sebab pantang nampak buku,nak beli je...sampai papa bising buku yang de dah banyak dah...rasanya sampai tak terbaca la kot...hehehe...takpe,nanti mama baca...takpon Amir...

Zaman sekolah rendah, layan buku Alfred Hitchcock...siri penyiasatan...zaman ni pinjam kat perpustakaan sekolah...kadang-kadang kawan dah abis baca dia bagitau, kat perpustakaan tu just switch jela dengan kawan...tapi kebetulan mama ni pengawas perpustakaan, apa lagi...take advantage la..ehehehe


Zaman remaja (zaman skolah menengah la tu...) dulu rajinla layan Ahadiat Akashah (Sepasang Jeans Biru, Pilot Cafe, dan yang famous apa lagi kalau bukan Budak Setan)...mana kawan-kawan yang ada,pinjam...yang kita punya kita kasila pinjam gak...


Besar skit msok U, layan novel cintan cintun plak...Aisya Sofia (yang famous masa zaman mama Kau Untukku la...tapi sekarang dah macam-macam...) sama macam skola dolu-dolu gak...sistem barter...tapi kali ni len skit,sebab mana-mana yang bes,kita beli buat koleksi...maklumla ada duit belanja...apa lagi PTPTN la...tapi masa mula-mula duit masuk jela...tu pon beli 1-2 je...kite pergi dengan member, mana yang kite dah beli, member beli lain la...aik, takkan sama kot...hehehe


Dah tua-tua ni, dah start kerja, konon nak buat koleksi novel la...almaklumla, dah ada duit sendiri...tapi tu angan-angan masa belajar dulu...sekarang takde masa dah sejak ada si kecik...sebelum ada si kecik, sibuk dengan kerja dan nak memenuhi dada dengan ilmu keibubapaan...so sekarang, buku parenting knowledge jela yang jadi bahan bacaan mama sekarang...


Tu mama la...orang lain mama tak tau la...

Apa-apapon, dari dulu memang mama ni hantu buku...pantang tengok buku...memang terasa excited tu terlebih sikit...

Dah lama mama tak layan pesta buku..insya Allah, kali ni mama akan pergi dengan adik-beradik yang lain ke pesta buku ni...mudah-mudahan dipermudahkan oleh Allah...aamiin...

Tapi dalam banyak-banyak buku, buku ni memang kita kena / mesti baca hari-hari...iaitu AL-QURAN...semoga dipermudahkan oleh Allah untuk kita membacanya hari-hari...


Wallahualam...

Monday, April 22, 2013

Pendidikan keibubapaan...

Alhamdulillah...

Assalamualaikum...

Bertemu kita lagi untuk entri minggu ni...

Mama nak kata baru je beli, takla gak...tapi kategori barula jugak...kebelakangan ni terasa diri nak memenuhkan diri dengan ilmu keibubapaan (atau dalam bahasa inggerisnya : Parenting Knowledge) semoga menjadi manfaat pada orang lain terutama si kecil, Amir...
Mama ada baru beli buku ni :


Buku ni banyak grafik nya...lukisan dan rajah yang amat menarik...
Akan tetapi, buku ni secara keseluruhannya ada persamaan dengan buku yang mama pernah beli sebelum Amir lahir lagi iaitu :


Perbezaannya buku kedua ni ada memberikan contoh-contoh yang boleh kita praktik dan praktis...

Keseluruhannya, apa yang penting penerapan akidah ataupun pengenalan mengenai agama melebihi segalanya kerana ianya untuk bekalan sepanjang hayat terutamanya apabila kita sebagai ibu bapa sudah tiada lagi di dunia ini untuk membimbing dan memberi tunjuk ajar pada anak-anak kita nanti...sebab mama selalu dengar deejay radio IKIM dan pernah membaca yang bermaksud : Apabila kita mengejar dunia, akhirat akan ketinggalan tetapi apabila kita mengejar akhirat, dunia akan mengejar kita...alangkah indahnya kalau itulah yang terjadi...

"Ya Allah, berikanlah diriku dan suamiku kekuatan, ketabahan, kesabaran serta ilmu yang bermanfaat agar dapat kami terapkan kepada anak-anak kami untuk sentiasa mendekatkan diri kepadaMu jua serta menjauhi segala laranganMu...aamiin..."

Apa yang mama sampaikan adalah daripada ilmu tak seberapa yang mama ada serta pendapat mama sendiri...mungkin berbeza pendapat kita...tapi apa yang penting, apa acuan kita, itulah hasilnya...

Wallahu'alam...

Monday, April 15, 2013

The Power of Hug

Alhamdulillah..

Assalamualaikum...

Last Saturday (13.04.3013), Amir and mama had go to Hospital Pusrawi Kajang, which hospital that I had delivered Amir last year. Amir had coughing and flu for a week. Although, he had been go to clinic on last Friday (05.04.2013) which mama suddenly need to take Emergency Leave to take care of Amir, he didn't cure yet...

Mama also not feeling well since mama got flu and cough...So the doctor had checked mama first before Amir...

When the doctor checked mama (some sort of by using his stethoscope) to check mama's condition, Amir had staring at mama and the doctor...Maybe, he wondering why the doctor checked his mama...the looked that he had give was he really-really curious what's problem with his mama...

After the doctor finished checked mama, suddenly he hug mama like he really care and love mama so much and don't want anything happen to mama

(or something like that)...Mama feel like had been blessed by Allah that had giving mama a child that had although still small, but still can feel what we feel...

Then, his turn...usually Amir really afraid if doctor want to checked his chest and his tongue but that day, he just sit and relax when the doctor checked him...It really surprise mama...Because before that, mama had hug him and said mama and papa really love him and want him to cure fastly so he can play and grow as usual and normally.

After that time, mama realize that that's a Power of Hug that we all need to practise to always hug our children...because one day we will getting old and our children are getting grow and grow...and if we didn't do it now, we didn't know in future whether they still want us to hug them or they shame if we will hug them...

Mama really want to hug my children until one day, they really proud of themselves if they hug mama although mama already can't reply their hug again...

BAKAR

Alhamdulillah...

Assalamualaikum...


Hujung bln 3 yang lepas, majlis khawin adik ipar...takde gambar yang diambil...tak berkesempatan sebab sibuk jaga amir...



Di kesempatan dah lama tak balik ni,kami balik ke KL lambat sikit...alang-alang tu,ajak papa singgah cendol bakar....dapat amik gambar signboard je...cendol pon tak dapat amik gambar sebab amir sibuk nak hanset nak tengok upin ipin...














Lepas tu,kami cari destinasi burger bakar kat kawasan Ampang...


Apa lagi,layan burger bakar la...
Apa-apapon thanks a lot papa layan kami cendol bakar dan burger bakar...
papa tak sabar nak makan burger bakar dia...heheheh

Friday, April 12, 2013

Counting...

Alhamdulillah...

Assalamualaikum...


Pejam-celik, pejam-celik, kejap je rasanya masa berlalu...dah nak 3 tahun usia perkahwinan mama dan papa Amir...ke mana yer destinasi anniversary kami tahun ni?....

Tahun pertama, kami balik Perak dan jalan-jalan dekat-dekat jer...maklumla,baru nak kenal Perak...papa pon nama je orang Perak, tak berapa sangat dengan Perak ni sebab sedara-mara kat Sabak Bernam jer...

Tahun ke-2, kami kebetulan baru je dapat Amir (lebih kurang 2bulan lebih ataupun senang kata baru abis pantang), berhajatla ke Taman Cahaya Seri Alam (ataupun nama glamer Bukit Cerakah)....tapi tak dapat nak berjalan sangat sebab sepanjang jalan,Amir tidur jer...ambil gambar dia tido jela...

Tahun ke-3 ni,nantikan ok...nanti mama update the story mory...

See u soon...

Thursday, April 11, 2013

The Scoop on No Poop!

Alhamdulillah..

Assalamualaikum...

I had read good articles from yesterday The Star's newspaper and feel really pleasant to share with all my friends outside.

Hopefully,this things can help us a lot.

Credit to : The Star dated 10 April 2013.

Tuesday, April 09, 2013

Homescooling

Alhamdulillah...
Assalamualaikum...
Mama teringin nak buat homescooling untuk Amir dengan masa yang terhad tapi belum bertemu idea untuk perlaksanaan...
Tengok contoh memang banyak tapi nak mengaplikasikan dengan masa yang agak terhad seringkali menyebabkan aktiviti homescooling terbantut dan tak menjadi...
Untuk permulaan ni,mama nak print gambar keluarga banyak-banyak untuk memperkenalkan dan menguatkan ingatan Amir tentang siapa ahli keluarga dia dan apa angkat mereka....
Nanti apa-apa aktiviti yang mama nak laksanakan,mama update blog ni ok...
Credit to http://www.homeschooling-ideas.com/ for the very good info and ideas....you all must try...

Amir demam & birthday Cik Ngah...

Alhamdulillah...

Assalamualaikum...


Jumaat lepas (05.04.2013), Amir demam...mama terpaksala amik EL...dari pukul 3 pagi Amir dah bangun sebab panas kot...lepas tu dah tak tidur-tidur...dengan mama dan papa pon terpaksa join tak tidur...tapi papa ada la tidur balik semula sebelum subuh...mama ni la bertahan sampai malam...

Dikesempatan ni,mama pun ambil la peluang masak makanan untuk Amir...belek-belek buku Selera Sayangku (terbitan Karangkraf), dapatla idea nak masak bubur Amir...




mama masakkan kentang di campur carrot, kismis dan sedikit buah badam yang dah di hancurkan...Alhamdulillah,banyak Amir makan...
Sementara Amir tidur semula dalam pukul 7.30 pagi, tu yang mama masak...



disebabkan Amir bangun lambat, mama pon layanla buah pear dan pencicahnya sekali...hehe

kebetulan, hari Amir demam sama dengan hari lahir Cik Ngah dia...alang-alang cik ngah dia balik, jadi g la jap cari kek untuk cik ngah...Alhamdulillah, rezeki cik ngah murah, dapatla kek yang mahal ni dengan harga murah sebab kebetulan ada offer 40% kat King's Confectionary....takpela, mama belanja cik ngah kek la yer...

Selamat Hari Lahir Cik Ngah dari Amir sekeluarga...semoga Cik Ngah diberkati umurnya, dipermudahkan segala urusan dan semoga cepat bertemu jodoh...insya Allah...aamiin...

Alhamdulillah, Amir dah sihat daripada demam Ahad lepas (07.04.2013) cuma tinggal batuk je...berkahak pula tu...siannya anak mama...kalau la mama bole gantikan tempat awak...apa-apa pun, mama sentiasa doakan Amir cepat sembuh dan dapat belajar teknik-teknik atau benda baru lagi lepas ni...insya Allah...aamiin...

Thursday, April 04, 2013

TIPS MENDIDIK ANAK LELAKI

TIPS MENDIDIK ANAK LELAKI ~ Tanyalah Ustazah
Panel Ustazah Harlina Siraj


PERANAN BAPA :
1. Balik awal dari tempat kerja, mandikan anak jika masih di bawah umur 5 tahun.
2. Bawa anak bersiar-siar dan spend waktu bersamanya.
3. Ajak anak bergasak @ bergumpal. Ini akan create bonding dengan anak lelaki yang memang sukakan aktiviti fizikal.
4. Anak lelaki akan anggap bapanya sebagai 'role model', maka bapa kena jadi yang terbaik. Apa yang bapa buat akan diikuti oleh anak.
    Contoh : jika bapa merokok, kebarangkalian untuk anak itu merokok apabila dewasa nanti sangat tinggi berbanding dengan bapa bukan perokok.
5. Dukung anak atas bahu. Ini membolehkan pemandangan anak itu dapat dilihat daripada pemandangan bapanya.

PERANAN IBU :
1. Anak lelaki belajar ilmu MENGASIHI daripada ibu.
2. Ajar anak lelaki berbual tentang apa sahaja. Ceritakan padanya apa yang kita buat, aktiviti, serta hal-hal yang boleh dia beri pandangan. Ini akan create bonding antara ibu dengan anak lelaki.
3. Berikan pujian atas usahanya walaupun kecil.

Moga dapat beri sedikit sebanyak panduan untuk ibu bapa di luar sana.

Wednesday, April 03, 2013

IT'S ABOUT ME

SITI AMINAH BINTI A WAHAB


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Siti Aminah Wahab