Friday, June 28, 2013

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah

Bismillahirrahmannirahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...
Mesti semua tertanya2 nape la Alhamdulillah, bersyukur sangat ni...

Alhamdulillah, segala pujian dan syukur hanya padaNya setelah cuaca dan keadaan telah kembali sediakala...sebelum ni jerebu merata-rata...dengan sesak nafasnya, mata pon sakit...tetapi Allah telah kembalikan ke keadaan asal...mungkin Allah nak menguji kita rakyat Malaysia dalam menghadapi dugaanNya dan hikmahNya, pada pendapat saya, kita bersyukur sangat bila keadaan dah kembali ke asal...

Cuma, pesanan dan peringatan saya untuk diri dan sahabat2 semua semoga kita tidak lupa diri dan sombong dengan keadaan yang kita sedang hadapi ini...insya Allah...aamiin...

Wallahu a'lam

Tuesday, June 25, 2013

Candy Crush Saga

Alhamdulillah...Assalamualaikum...

Asyik cerita pasal jerebu je musim2 jerebu ni, kite cite pasal lain nak?...aku nak cerita pasal game yang tengah hangat diperkatakan dan tengah hangat orang main sekarang ni (actually aku pon salah seorang pemain game ni...hehehehe)...
Apa lagi, Candy Crush Saga la...


Game ni asalnya dari Facebook...dengan kebijaksanaan dema2 ni, boleh lak diupload kat smartphone...apa lagi...menjadi kegilaan orang ramai la...sampaikan dalam LRT orang ralit main...tu blom kire asal lunch hour je, masing2 tanya dan compete sapa paling hebat (means dapat naik level yang paling tinggi)...buat setakat ni aku lom kategori addicted lagi...yang bagusnya game ni, dia menguji minda dengan cara korang kene ada stategi main ni...kalau main hentam je, payahla nak naik level lain...


Sebenarnya setiap sesuatu tu ada kelebihan dan kekurangannya...kelebihannya menguji minda la...tapi kekurangannya, kalau addicted, semua keja tak jalan....tol tak?...mana taknya, asyik ngadap tu jer...


Sekali sekala layan bole la...hehehehe

Sunday, June 23, 2013

Jerebu sana sini situ

Bismillahirrahmannirahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Harini jerebu makin teruk kat cheras sini...ingat nak la bawak Amir paling2 g taman ke pagi tadi...rupanya keadaan jerebu makin teruk...dahla semlm mama kene cirit birit teruk...lembik rasa badan...ni jerebu pulak...dah semacam dah kepala ni akibat badan kurang air...

Alhamdulillah Amir masih sihat, belum batuk2 lagi...cuma ni tengah giatkan usaha bagi Amir minum air banyak...bau asap pon dah mula masuk rumah ni...

Semoga keadaan cepatlah pulih...susah rasanya nak bernafas ni...lagipon bahaya kalau keluar rumah ni...esok lak keje...insya Allah, ada hikmah semua ni...

Wallahu a'lam

Friday, June 21, 2013

Jerebu

Bismillahirrahmannirrahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Jerebu melanda balik...lebih2 lagi sekarang monsun Barat Daya, angin bertiup dari Sumatera...Sumatera lak tengah terbakar...(dah macam ahli kaji cuaca je...hehe)...terasa xsedap je mata memandang...mana taknye,sekejap nampak terang, sekejap kelabu asap...

Cuaca macam ni tak elok berada kat luar...kene terperap jela...maaf Amir, mama & papa tak dapat bawak jalan weekend ni...nanti awak tak sihat plak...nanti mama usahakan we still have fun although we didn't go out...hehe

Apa2pon, sahabat2 jaga diri dan jaga kesihatan selalu...ni mama sharekan tips yang mama dapat daripada akhbar The Star hari ini...harap bermanfaat yerr...

Ganti / Replacement

Bismillahirrahmannirahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Harini (21.06.2013) & hari Isnin (24.06.2013), inilah tempat kerja mama, menggantikan kawan mama bercuti balik kampung...kena rangka ni apa benda nak buat sebab duduk sini agak membosankan...maklumla,kita dok sni skali sekala...keje pon xde kot kat sini...kje yg ada org despatch datang kite collect surat, orang datang interview kita tpon staff yg berkaitan dan klo ada visitor cari staff,kita call la staf inform dema...tu pon klo ramai...xramai,bole mati kutu makcik...

Sempena hari Jumaat harini, mama nak amikla keberkatan sikit...semoga mendapat keberkatan dariNya selalu...insya Allah...aamiin...

Wallahu a'lam

Thursday, June 20, 2013

Trip ke A' Famosa - Part 2


Alhamdulillah...


Assalamualaikum...



Mama nak sambung cerita balik yer...petang, kami siap2 untuk dinner kat Cowboy Town...kata orang seronok sebab dapat tengok bunga api dan macam2 ada kat sana...ntahla tu...kite try tengok ye camne...hehehe



ni pintu masok cowboy town tu...


ni lak pintu masok ke dewan makan kami...

tak dan nak amik gambar...Amir meragam mintak dukung...dapat amik gambar yang ni jela...lagipon malam tu kami tak bergambar sangat kat sini...melayan kerenah Amir...tapi apa2pon best la gak...sempena family day...masa untuk meluangkan masa untuk keluarga...lagi2 kami ni bekerja dua2...jadi masa dengan Amir amatlah singkat sangat...

kadang2 cemburu jugak dengan mana2 ibu yang surirumah full time tu tapi disebabkan kekangan kewangan, mama gagahkan jugakla bekerja...maklumla, nak bayar hutang belajar tu yang tak abis2 lagi...sian lak papa nak tanggung sorang2 lak...huhuhu

melalut la plak...adush...


hasil tangkapan Amir, dapatla dia satu patung...nama patung ni Momo..heheh

pagi tu, mama sempat amik gambar view dari bilik kami...


cantik tak view dier?...mengadap tasik buatan...keliling tu tempat main golf kot sebab lapang je kan...mulanya ingat kabus sangat pagitu...bila dengar kat radio, sekali katanya jerebu la plak...risau gak takut2 Amir tak sihat balik...dia baru je sihat...


budak decik ni dah tak sabar nak balik...tunggu papa jap je...papa amik kete..kita tunggu kat lobby ni jap...


okla, that's all...we would like to say goodbye and thanks a lot for committee of OHANA 2013 for their commitment for bring us here, for A' Famosa's management and staff for their good service and lastly for my driver (papa) for spend his time attending the family day for mama and Amir...hehehehe

apa2pon, komen mama, memang best...tak rugi bawak family ke sini...sekali skala...


Tuesday, June 18, 2013

Trip ke A' Famosa - Part 1

Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Haritu dah bagitaukan kami nak ke A' Famosa...Alhamdulillah, perjalanan kami dipermudahkan olehNya dan tipula kalau takde kesulitan, tapi Alhamdulillah, Allah permudahkan kesulitan kami...terima kasih dan syukur hanya padaMu jua Ya Allah...


Kami gerak awal jugak, dalam kol 9 kot...konon dan ingat nak sampai lambat...rupanya, punctual kot...10.30pg dah sampai sana...tapi memang ikot itinerary kol 10.30 dah bole masok...means committee dah ada kat sana...so, angkut2 barang mana yang perlu, kami pon masok la...




ni pintu masok nak ke A' Famosa sana...


OHANA 2013...here we come...



ni la dia gelagat hero2 aku berendam...yang si kecik tu yang tak tahan....tak nak dipegang...dah macam budak besar, nak jalan sendiri...tiap kali ajak naik, memang sure nangis la...ni gelagat Amir dengan papa...ada dengan mama sebelum lunch tapi tak banyak...sebab kejap je...dengan papa, memang lama...hehehehe...rezeki Amir dapat merasa ini semua...Alhamdulillah...


Dalam pukul 3, dek kepenatan berpanas terik dan kepenatan bermain air, kami pon check-in la tempat penginapan...Alhamdulillah, tempat penginapan selesa...kami ditempatkan di Condo D'Savoy, yang memiliki 2 bilik...kami berkongsi dengan kawan sekerja mama, nasib baik anak kecik jugak...lebih kurang baya Amir...tapi budak perempuan...hehehe




papa tengah lepak dengan Amir tengok cite ape ntah kat ruang tamu condo


Okla, senang2 nanti mama cecita lak yang part 2 punya...




Friday, June 14, 2013

Trip weekend ni : A' Famosa Resort

Alhamdulillah...

Bismillahirrahmannirrahim...

Assalamualaikum...

Insya Allah, esok (15.06.2013), mama akan bawak Amir ke A'Famosa Water World sempena Hari Keluarga company tempat mama kerja...siang nyer kami pergi ke water world, mandi manda kat sana...petang skit check-in kat hotel kat situ...malam lak g dinner kat cowboy town...keesokkan harinya (16.06.2013) baru la kami balik ke umah semula lepas breakfast kat clubhouse....malam ni startla aktiviti packing kami...

Doakan perjalanan kami ke sana diberkati dan dipermudahkan yer...aamiin...


Dalam minggu depan, mama cuba upload pic kami di sana (kalau tak tertinggal kamera lagi la macam tahun lepas...huhuhuh) dan cerita serba sikit kat sana...

Wallahu 'alam

Wednesday, June 12, 2013

Blogger di Android

Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Rupanya blogger dah ada di android....kawan-kawan boleh download kat Google Play Store...kalau Samsung dan sangkatan la...tapi kalau Apple / IPhone, tak tau la tu...mama dah download...mana-mana yang mama post takde signature tu, dari hanphone la...


Tapi ada kelemahannya...yang mama perasan, kita boleh attach gambar macam biasa tapi kita tak boleh edit gambar tu maksudnya tak boleh nak edit posisi gambar tu...selalunya mama suka tangkap gambar guna handphone lepas tu...


Selalunya mama buat :
1. Mama create new post untuk mama dapatkan signature....mahal tu signature....(walhal tak bayar pape pon...hehehe)
2. Pastu mama upload la pic yang berkaitan dengan dengan post yang mama nak cite tu...
3. Pastu, kite bebel2...edit...last skali, publish...
Dah siap.

So, dengan teknologi canggih ni, rasanya makin ramai yang akan jadi blogger...selamat mem'blog' benda yang baik2 ye kawan2 semua...

Wallahu'alam



Tuesday, June 11, 2013

pejam celik...pejam celik...

Bismillah...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...dah masuk bulan Syaaban rupanya...sedar tak sedar, cepat betul masa berlalu...kawan-kawan dah abis ke ganti puasa?...jom kita giatkan usaha kita mengganti puasa sebelum kita bertemu dengan Ramadhan tahun ini...


 Semoga kita semua diberikan kesempatan untuk bertemu Ramadhan tahun ini...

Sunday, June 09, 2013

Projek 1 -1

Alhamdulillah...

Bismillah...


Assalamualaikum...


Hujung minggu ni, mama ingat nak siapkan projek pertama tahun ni...almaklumla dah nak raya...harap-harap menjadi la,takla berhenti separuh jalan...huhuhu...projek pe lagi, pasang manik kat baju raya la...tahun ni bole la skit nak pasang banyak sikit sebab xde baby yang nak didukung...Amir dah besar kan...camne la yer raya tahun ni agaknya...Amir dah mula lasak ni...hehehe

Baju sehelai dah siap nenek Amir tolong jahitkan...sambung tangan dan badan jer...leher, hujung tangan dan hujung baju belom lagi...tu kje mama la tu...sian kat nenek...sah2 baju dia sendiri, cik ngah dan ucu, nenek yang kne siapkan...takpe2, alang2 mama buat ni projek mama la...hehe...oh yer,lupa nak story, tema kami tahun ni maroon...kome-kome tema kaler ape?...tema baju jela kami tahun ni...nak tema seluruh umah, tak  dapek la...takde dalam belanjawan 2013 atok...hehehe

Leher baju baru je siap...makan masa 1 hari setengah la gak...mana taknyer, time tido Amir jela yang boleh nak full time buat...dia dah bangun, bole buat gak...tapi sambilan / part time jela...harapan kalau nak full time...huhuhu...cita2 dah ada nak fully menjahit tapi macamna la yer...insya Allah,semoga dipermudahkan yer Ya Allah...

Pastu kalau ada masa terluang, projek tangan nya pulak...xpon badannya...harap dapatla siapkan...mana taknya, kadang2 hujung minggu sibuk melayan Amir...yela, tu jela masa mama ada untuk dia...hari kerja biasa ada masa untuk dia tapi limited la ataupon stail sekarang, special edition...hahaha...tapi special edition tu kalau mama EL atau MC la...hahaha...opst, at the moment tak bole lagi...tak cukup orang sekarang ni...
Okla beb, panjang lak bebel yek...almaklumla, kaum wanita...diberi keistimewaan disitu...hahaha...nanti ada yang udah beres, mama story mory yer...take care you alls...



















Wassalam

Tuesday, June 04, 2013

Cepat betul masa berlalu...


.
Alhamdulillah... Assalamualaikum...


Sabtu lepas (01.06.2013), genap dah dekat setengah tahun untuk tahun 2013...bersempena cuti, mama saja bawak Amir jalan-jalan di samping mencari kain yang boleh dibuat baju raya...baju raya Amir dah ready dah...tinggal nak belikan baju t-shirt, seluar jeans je...kasut tak kot sebab sayang kalau beli...yang ada ni masih muat lagi dan elok lagi...tapi tak taula kalau2 pakcik makcik dia nak sponsor...heheheheh


Alhamdulillah, Amir tak banyak ragam...tapi meragam gak...especially bila dah dapat lepas jalan sendiri...abis semua tempat dia nak pergi...yang tak tahan tu, taknak dipegang...marah kalau di halang...anak mama dah besar rupanya...so kesimpulannya, duduklah Amir dalam troli...hehehehe


Untuk sampai ke bulan Ramadhan, dah tinggal beberapa hari saja lagi...agak-agaknya dah cukup ke bekalan kita nak menghadapi Ramadhan tahun ni...mama dalam proses mengganti puasa tahun lepas ni...harap dipermudahkan oleh Allah dalam menunaikan arahan dan suruhanNya...insya Allah...aamiin...


Saturday, June 01, 2013

Amir tak sihat lagi... huhuhuh

Alhamdulillah...

Assalamualaikum...

Bismillahirrahman nirrahim...


Selasa lepas (28.05.2013), Amir demam la plak...pukul 4 pagi macam tu terasa dia pegang tangan mama panas semacam je...demam la plak anak mama..padanla sepanjang malam tu dia menggelisah je...kasi susu dan air minum sikit je...sakit tekak agaknya...siannya anak mama...

Siang sikit, mama dan papa bawak Amir trus ke Hospital dia (Hospital Pusrawi SMC Kajang)...sebelum2 ni pernah bawak dia ke klinik2 biasa tapi kami dapati ubat-ubatnya kurang serasi pada Amir....kalau kat hospital dia, cepat je kebahnya...

Kali ni Amir jumpa doktor nangis...mulanya doktor nak ambil suhu badan dia, dia dah mula menepis-nepis dan merengek...pastu, doktor nak cek dada dia, apa lagi, meraung terus...at the end, doktor tu siap cakap lagi, "apa la adik ni"...agaknya dia maksudkan macamla baru harini jumpa, padahal dah banyak kali...

walaupun Amir macam fobia jumpa doktor, tapi Amir mudah makan ubat...bila nak makan ubat, nganga je mulutnya...tapi tula, bila bab jumpa doktor, diala orang yang akan paling kuat menangis...Amir...Amir...anak mama...

Tapi Alhamdulillah, balik daripada hospital, kasi Amir makan skit pastu makan ubat, Amir terus ngantuk nak tidur...lama jugakla dia tidur...bangun dari tidur, demam nya dah kebah...selsema nya pon dah takde...Alhamdulillah, syukur padaMu Ya Allah diatas kesembuhan penyakit yang telah Engkau berikan kepada permata hati kami yang dipinjamkan olehMu....

Semoga Amir sihat untuk meneruskan aktiviti yang pengembangan rohani, minda dan fizikalnya...insya Allah...aamiin...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Siti Aminah Wahab