Friday, February 28, 2014

Pulau Perhentian

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah
Kenapa dgn Pulau Perhentian ye? Mama sekeluarga ke sana ke?
Sebenarnya adik mama yang lelaki tengah bercuti kat sana minggu ni. Malam tadi bertolak. Ahad baru balik kesini. Dia pergi pun dengan kawan-kawan dia. Alhamdulillah, kami sekeluarga kenal dengan sahabat-sahabat dia.
Semoga dalam dia sedang berseronok, namun tidak lupa pada tanggungjawab kepada yang Esa. Insya Allah, aamiin...

Thursday, February 27, 2014

AMIR - Fine Motor Skill

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah

Semenjak Amir dah berusia 2 tahun ni, mama rasa dah nak kena mula ambil extra serius dengan perkembangan Amir. Sebab itu mama mencuba Trial Class Excel Qhalif.

Malam tadi, dalam perjalanan balik dari kerja, mama terfikir aktiviti apa yang mama nak buat dengan Amir balik nanti. Terlintas di fikiran untuk membeli coklat warna-warni untuk Amir. Amir jenis budak yang suka memasukkan barang ke dalam mulut. Jadi, mama rasa untuk beraktiviti dengan dia, lebih baik barang yang berasaskan makanan dan selamat.

Aktiviti - memasukkan coklat ke dalam bekas kuih dengan menggunakan sudu.


Pada mulanya memang agak sukar untuk Amir tapi lama kelamaan dia mula mahir.


Mama cuma nak dia latih mengawal tangan dia je dulu.


Tapi biasala, mulanya masukkan dalam bekas kuih. Lama-lama masukkan ke dalam mulut dia dulu. Lepas tu, masukkan kedalam mulut mama, Ucu dan Nenek. Hehe


Apa-apa pon, good job my dear son. I'm proud with you.

Wallahuaklam.

Wednesday, February 26, 2014

Wordless Wednesday : Happy Birthday mama!

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah


Buka Google Search, rasa konfius jap. 
En Google wish birthday mama ke birthday orang lain yer?

Kek Hari Lahir 3 Tingkat

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah


Amboi, sampai 3 tingkat kek hari lahir mama ye.
Tapi kenapa sampai 3 tingkat?

Sebenarnya, untuk bulan Februari, mama sekeluarga akan sambut hari lahir iaitu :

Hari Lahir Papa - 13 Februari
Hari Lahir Amir - 21 Februari
Hari Lahir Mama - 26 Februari

Alkisahnya, jadila kek 3 tingkat ni. Hehe

Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah kerana masih memberikan mama peluang untuk membaiki salah dan silap mama serta bertaubat kepadaMu.
Dengan meningkatnya umur mama hari ini, maka makin hampirlah masa mama untuk menemui Maha Pencipta.

Terima kasih Mak kerana melahirkan dan mendidik saya
Terima kasih Abah kerana bersusah payah membesarkan saya
Terima kasih kepada arwah atok dan nenek, pakcik makcik, saudara-mara kerana sudi menegur mana-mana silap dan salah semenjak saya kecil hingga kini
Terima kasih papa kerana sudi menyayangi mama
Terima kasih Amir kerana menjadi permata hati mama
Serta terima kasih kepada semua sahabat-sahabat mama, tak kira sahabat alam maya mahupun yang realiti kerana sudi bersahabat dengan mama. Semoga persahabatan yang terjalin dapat membawa kita bersama ke syurga Allah.
Ya Allah,
Kau berikanlah aku dan orang sekelilingku serta sahabat-sahabatku kesudahan yang baik,
Kau berikanlah kami hidayahMu agar kami tetap berpegang teguh kepada taliMu hingga ke akhir hayat kami,
Kau jadikanlah juga kami, hamba-hambaMu yang sentiasa mengingatiMu dan mengasihi kekasihMu,
Sesungguhnya Engkau jualah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambaMu
serta Engkau jualah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Aamiin Ya Rabb
Wallahuaklam

Tuesday, February 25, 2014

Segmen: Cari Kenalan & Bloglist Mawar Putih

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah
Assalamualaikum,

Segmen: Cari Kenalan & Bloglist Mawar Putih

Ini adalah segmen percubaan pertama dari blogger Mawar Putih. Sila luangkan masa anda untuk berkongsi segmen menarik ini.hehe..Kenapa menarik? Sebab ini segmen 2 in 1.

Selain daripada tambah follower atau bahasa manis...kenalan, Mawar Putih juga akan sediakan satu ruangan khusus untuk BLOGLIST SEPANJANG TAHUN 2014. Cepat...jangan lepaskan peluang keemasan untuk Mawar Putih blogwalking ke blog anda setiap masa.

Haruslah ada syarat-syarat kan..Segmen ini terbuka kepada semua yang bergelar blogger, bukan anonymous atau pinjam blog kawan.Kena ada blog sendiri. Sama ada blog anda dah mencecah ranking tertinggi sehingga la baru bertatih,baru 1 follower juga boleh join segmen ni. Bermula hari ahad, 23/02/2014 sehingga 26/02/2014. Segmen tutup secara rasmi pada jam 10 malam.


SYARAT MUDAH DAN SIMPLE. TIDAK MENGAMBIL MASA LAMA..
1. Follow blog Mawar Putih.
2. Like Official Page FB Mawar Putih sebelah kanan tu..
3. Buat Segmen: Cari Kenalan & Bloglist Mawar Putih
4.Copy coding yang disediakan ke dalam ruangan HTML dan siap untuk publish..
5. Tinggalkan URL entri ke dalam ruangan komen entri ini

CIRI-CIRI BLOGLIST DICARI & ADAT BERSEGMEN:
1. Jujur follow blog ini. Follower akan diupdate untuk memudahkan semua peserta saling berkenalan. Jangan risau, i oll follow balik semua follower. Kalau dah follow tu, tetap follow juga sampai bila-bila.hehe
2. Siapa like official page akan diberi lebih penilaian untuk dimasukkan ke dalam senarai bloglist. Kacang je tu kan..
3. Seorang blogger yang rajin update blog. Bukan bermaksud sehari 5 entri tapi at least ada update dalam masa seminggu. Tak seronok la kan follow blog yang 2 bulan sekali baru nak update.
4. Sanggup jadi sahabat blogger Mawar Putih dan rajin blogwalking ke sini. Jika rasa-rasa tidak sanggup, secara automatik penyertaan anda sebagai bloglist akan terbatal dan digantikan dengan blogger lain. Setahun tu...lama kan.

Keputusan bloglist akan dibuat dalam masa seminggu selepas tarikh tutup segmen. Kesudian anda melawat ke Mawar Putih amat dihargai..=)

Sekolah

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah



Suratkhabar FOKUS ni ada di opis mama, memang syarikat tempat kerja mama melanggan suratkhabar ni untuk manager level baca. Setakat mama, scan jela. Hehe

Bila tengok petikan ini berkaitan MCKK (Malay College Kuala Kangsar), teringat zaman sekolah dulu. Sekolah ini antara salah satu sekolah yang gah. Sesiapa dapat masuk sekolah ni, dah kire best sangat-sangat dah. Alhamdulillah, ada seorang sahabat mama dapat masuk sekolah ini. Memang masa tu tabik spring la. Biasala, zaman budak-budak.

Selain sekolah MCKK ni, sekolah STF (Sekolah Tun Fatimah, Johor) dan SAS (Sekolah Alam Shah) antara yang glamour. Kalau tengok dalam senarai sekolah yang cemerlang setiap tahun, itulah dia antara sekolah yang cemerlang. KISAS (Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang) pon glamour juga tapi dalam bidang keagamaan.

Sesiapa bersekolah kat SMS (Sekolah Menengah Sains) dan MRSM (Maktab Rendah Sains Mara) pon glamour juga tapi kurang la berbanding dengan yang tadi.

Agak-agak, sekarang pon masih sama lagi atau ada lagi ke yang hebat-hebat?

Wallahuaklam.

Segmen : Pencarian Bloglist March dan Review Blog by HJ

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah
Assalamualaikum. Peace Upon You


Klik banner untuk join
Tamat 28 Feb 2014

Monday, February 24, 2014

Excel Qhalif Playgroup - Trial Class

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah

Alhamdulillah, semalam petang Amir menghadiri Trial Class Excel Qhalif Playgroup di Jalan Reko, Kajang.
Kami gerak seawal 1.15 petang, dan kelas bermula 2.00 petang.
Sebenarnya agak lewat juga tu, disebabkan mama tidurkan Amir dulu untuk mengelakkan Amir meragam semasa aktiviti dalam kelas dan untuk membantu Amir fokus dalam kelas.

Seramai lebih kurang 11 orang kanak-kanak termasuk Amir yang hadir dan kebanyakkannya berusia seperti Amir, 2 tahun. Ada juga yang berusia 3 tahun.
Kelas yang Amir hadir ni mengkhususkan kepada kanak-kanak yang berusia 20 bulan sehinggalah ke 4 tahun. (menurut apa yang teacher tu cakap la ye)

Secara keseluruhan, bagi mama bagus kelas ini untuk meningkatkan perkembangan kanak-kanak ke tahap maksimum selain menerapkan nilai-nilai murni kepada kanak-kanak yang menyertai.
Setelah berbincang dengan papa di akhir kelas tersebut, nampaknya kami tak dapat nak teruskan pembelajaran Amir di kelas tersebut di sebabkan pelbagai faktor.

Insya Allah, paling awal umur Amir 2 tahun setengah ataupun 3 tahun, kami akan mula consider untuk menghantar Amir. Insya Allah, semoga pada masa tersebut, Amir sudah benar-benar bersedia untuk pencapaian maksimumnya.

Tak banyak gambar yang mama sempat ambil disebabkan mama yang bantu Amir sepanjang kelas tersebut dan papa pula jenis yang pemalu, tak berapa minat nak ambil gambar.


Apa-apapun, inilah hasil kerja Amir selepas menghadiri kelas tersebut.
Jadilah kan untuk umur 2 tahun seperti Amir. 

Wallahuaklam

Selamat Pagi Isnin

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah
Alhamdulillah, dah hari Isnin hari ini.
Cepat-cepat panaskan 'enjin',
kalau bole tak mo 'Monday Blues' ye.
Jom tazkirah sikit pagi ni.
P/S : ni gara-gara mama masuk kerja pagi ni, big boss dah sampai la pulak. Ada meeting kot pagi ni.
Wallahuaklam.

Saturday, February 22, 2014

Selamat Berhujung Minggu

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah

Alhamdulillah, sekejap je dah hujung minggu.
Mesti sahabat-sahabat mama dah plan macam-macam untuk habiskan masa hujung minggu masing-masing.

Mama hari ini tak kemana sebab papa kerja hari ini.
Insya Allah, esok mama akan ke satu tempat.
Insya Allah, esok mama ada masa, mama story mory ke mana mama pergi esok.

Apa-apapun, hari ini mama melayan anak bujang mama bermain dan homeschooling kecil-kecilan.


Wallahuaklam.

Friday, February 21, 2014

Amir Syukur : 2 tahun

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah

Alhamdulillah, hari ini genap 2 tahun usia Amir Syukur, anak mama dan papa ni.

Bukan hadiah dan wang ringgit yang dipinta,
hanya memohon sahabat-sahabat mama mendoakan :

SEMOGA AMIR SYUKUR MENJADI ANAK YANG SOLEH,
BERJAYA DI AKHIRAT DAN DUNIA
SERTA MENJADI IMAM YANG TERBAIK KEPADA ORANG-ORANG SEKELILINGNYA.

Insya Allah, aamiin
Wallahuaklam

Wednesday, February 19, 2014

Segmen : Pencarian Bloglist Bulan March

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah
Assalamualaikum .
Apa Khabar !


Setelah sekian lama tidak buat segmen ni , hari ni tercetus pulak idea simple nak buat segmen untuk cari bloglist baru . Kalau dulu tira buat segmen jom bersahabat . Kali ni tira nak kekalkan niat nak mencari bloglist  bagi setiap bulan . 
Dan segmen untuk kali ni adalah untuk bloglist bagi bulan hadapan , bulan March ! Jom lah join . Just buat entry je okeyyy . Entry pn dah siap . Just tinggal copy dan paste ! Ini semua idea bernas kkak Mia lahh . hehe . Senang dan Simple kan ?.
1. Buat entry bertajuk ' Segmen : Pencarian Bloglist Bulan March'
2. Copy coding entry dan paste .
3. Submit dibahagian komen okeyy .
Segmen ini akan berlangsung sehingga akhir bulan February . Dan bloglist akan diterbitkan awal bulan March . Join Dulu okeyy .

Tuesday, February 18, 2014

Menegur tak salah tetapi...

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah

"Menegur tak salah tetapi..."

Kita sebagai manusia, memang gemar menegur andai ada silap dan kurang, tanda kasih sayang kita sesama manusia tetapi pada pendapat saya, biarlah berpada dan tidak berlebihan. Bukan apa, kita sebagai manusia biasa, hamba kepada Maha Pencipta, sering juga melakukan salah dan silap. Sebab itu adanya istilah 'Manusia semestinya tidak sempurna'.

Apa yang saya ingin sentuh di sini adalah, biarlah dengan cara berhemah dan tidak menghentam pihak yang dirasakan salah. Sebaiknya, selidik dahulu asbab kenapa ianya terjadi. Mungkin pihak tersebut mempunyai masalah dalaman samada tidak sihat atau sebagainya. Kita hanya manusia biasa pada pendapat saya tidak wajar menjatuhkan hukum kepada pihak terbabit takut-takut kita juga akan terjerumus pada kesalahan yang sama kerana adanya qada' dan qadar Allah.

Cara terbaik, tegur secara berhemah sebagaimana kita mahu orang menegur kita. Elakkan membuka aib orang lain kerana bimbangkan Allah membuka aib kita pula. Cuba letakkan kita di tempat orang tersebut, insya Allah kita akan lebih memahami dan lebih menyayangi antara kita. Begitu jugalah dalam menyebarkan ilmu mahupun berdakwah, kita sangat-sangat disarankan untuk menegur secara berhemah. Tidak salah menegur secara berdepan tapi sebaiknya elakkan menggunakan bahasa yang mengguris hati dan perasaan orang lain.

Sentiasa ingat bahawa niat tidak menghalalkan cara. Walaupun niat kita menegur, sebaik-baiknya berada dalam keadaan tenang dan sebolehnya menggunakan perkataan, bahasa dan lenggok bahasa tubuh yang terbaik agar pihak yang menerima teguran berasa tenang dan menerima dengan sebaiknya. Saya rasakan ianya lebih berkesan berbanding menegur dalam keadaan marah, bahasa yang menyakitkan hati serta pihak yang menerima teguran turut akan marah.

Andai teguran diambil secara enteng, rasanya tidak perlu beremosi malah berdoalah kepada Allah agar dibukakan pintu hati pihak yang ditegur berubah kerana kita tidak ada kuasa dan hak dalam mengubah orang, hanya Allah sahaja yang mempunyai hak tersebut. Berdoalah perkara yang baik-baik semoga perkara yang baik tersebut turut didoakan oleh malaikat kepada kita.

Wallahuaklam.

Sunday, February 16, 2014

16 tahun telah berlalu...

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah

Tarikh hari ini merupakan salah satu tarikh yang mama masih ingat sebab tarikh hari ini pada 16 tahun yang lalu (16.02.1998) merupakan hari pertama mama melaporkan diri di sekolah di Muar.

Pelbagai perasaan : suka, takut, gerun, sedih.
Tapi Alhamdulillah, mama berjaya harungi selama 2 tahun bersekolah di Muar.
Alhamdulillah, rezeki Allah beri, dapatlah juga mama merasa sekolah berasrama walaupun hanya 2 tahun.
Mama rasa gerun sebab mama tiada kawan dari sekolah lama yang sama-sama masuk ke sekolah baru ini.
Dan tambahan, hanya mama seorang sahaja junior di dalam bilik yang mama huni.
Selebihnya, mama menghuni bersama 3 orang pelajar senior.

Alhamdulillah, mama bersyukur sangat walaupun bersama 3 orang pelajar senior namun mereka baik sangat dan melindungi junior dia seorang ni.
Bila kenang-kenang balik, mama rasa rindu sangat nak ulang balik ke masa tersebut.
Seriously, masa mula-mula berpisah, tipu kalau mama kata mama tak menangis.
Apa-apa pun, setiap pertemuan pasti ada perpisahan dan mama redha dengan ketentuanNya.

Sudah semestinya ada suka dan duka selama 2 tahun tersebut,
tetapi bagi mama, kenangan tersebut benar-benar mendewasakan mama dan banyak yang mama pelajari daripadanya.

inilah pelajar perempuan kelas mama. sikit je kan?

ni gambar kami sekelas bersama cikgu kimia tapi ada tak cukup lagi ni.

gambar ni ambil masa kelas prep malam.
Dah siap kerja sekolah, bolehla kawan tu baca suratkhabar.
Mana yang belum, tu yang tekun je siapkan. hihi

Wallahuaklam

Big Bad Wolf Fireball Book Sale

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah

Semalam bermulanya Big Bad Wolf Fireball Book Sale di Mines Convention Centre.
Dalam tempoh seminggu juga la Big Bad Wolf ni
Teringin sangat nak pergi.

Semoga diberi kesempatan dan peluang.
Insya Allah...aamiin

Wallahuaklam

Selamat Berhujung Minggu

Bismillahir Rahmaanir Rahim
Alhamdulillah

Selamat berhujung minggu.
Kepada sesetengah negeri yang dah mula berkerja hari ini, selamat bekerja.

Semalam mama senyap je kan.
Banyak urusan yang nak diselesaikan.
Alhamdulillah, hari ini diberi kesempatan untuk bercerita.

Semalam, disebabkan sekarang kan cuaca panas, mama buat air barli.
Rasa lega sangat dapat minum air barli.


Barli tu projek mama.

Projek adik mama pulak Lasagna.


Mama bole upload gambar sahaja la sebab mama tak pandai nak buat.
Nantila mama menuntut pastu bole la cerita ek camne resepinya.


Inilah Lasagna nye.
Rasanya sedap jugak. Amir suka.
Kalau tak sedap, takdenya Amir suka sangat makan. Hehe.

Hari ini pula, mulanya, mama bercadang nak bawa Amir berjalan ke Pusat Sains Negara di Bukit Kiara.


Bayarannya pun tak mahal sangat (Dewasa : RM 6.00) dan macam-macam ada di sana.
Tapi, papa kerja sampai lewat malam semalam.
Kesian pulak nak heret dia sekali jalan-jalan.
Postponed minggu depan la kot, bergantung pada keadaan.
Sebab kita hanya merancang, Allah juga sebaik-baik perancang.

Kebetulan, atok Amir ada jemputan kahwin hari ini di Bandar Baru Bangi.
Takpela, kita tukar program pergi jemputan je la.
Alang-alang tu, hantar Cik Ngah Amir ke Putrajaya, rumah sewa dia.

Dikesempatan yang ada ini, sementara Amir tengah tidur ni, mama nak ziarah la sahabat-sahabat alam maya mama ni (blogwalking), disamping support segmen / GA sahabat-sahabat mama.

Wallahuaklam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Siti Aminah Wahab