Thursday, April 28, 2016

Terima kasih blogger Kathy

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png
Alhamdulillah
Rasanya ramai yang tau sebab semalam saya ada post :
Terima kasih banyak-banyak blogger Kathy R'bain. Segmen simple ni blogger Kathy post kat fb dia. Saya ni saje gatal-gatal teka warna baju dia untuk gambar yang dihitam-putihkan. Tak sangka pulak boleh menang. Yela, rezeki kan tak pernah tersalah tuannya. Alhamdulillah.
Tak rancang lagi nak buat apa dengan hadiah ni. Yang fridge magnet, dah tentulah ke peti ais tapi dengan adanya anak yang tengah kreatif, tak boleh. Ada meleleh air mata ni tengok ianya tengah di'kreatif'kan nanti. Huhu
Blogger Kathy tengah berkolaborasi dengan blogger Cik Akak buat segmen. Tak sempat lagi nak join. Tinggal 2 hari je lagi ni. Kepada yang berkesempatan, jomlah join segmen mereka. Hadiahnya adalah novel. Mana tau rezeki menang lagi. Hihi. Berangan sat, tak salah kan?
Kalau nak join, klik SINI. Syaratnya tak lah susah mana pon. Jom support rakan blogger kita. Kalau bukan kita, siapa lagi. ^_^

Wednesday, April 27, 2016

WW - Alhamdulillah, rezeki

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


WW - Islamic recommendations in times of war

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Monday, April 25, 2016

Sambutan Hari TLDM Ke-82

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Alhamdulillah

Majoriti pengguna telefon pintar sekarang mesti ada Whatsapp. Dah macam kemestian pulak sekarang kan? Saya pun tak terlepas. Hihi

Dah ada whatsapp tu, macam-macam grup ada. Bukan saja grup tempat kerja saja skarang ada; grup famili, grup kawasan kejiranan, grup universiti, grup kawan-kawan sekolah, malah grup kawan tadika pon ada. Kuat betul ukhwah. Bagus tu memang bagus, mengeratkan silaturahim dan menyampaikan info dan maklumat; tapi jangan salah guna pulak ya dengan menyampaikan atau mem'forward' (boleh ke?) info dan maklumat yang salah. Berhati-hati ya.

Bercakap pasal info, MPA ada info daripada grup whatsapp yang nak disampaikan ni. Insya Allah, ni betul punya. Info ni daripada pakcik En Suami. Ni daripada grup keluarga besar belah mak mentua MPA. Kan dah kata, macam-macam grup sekarang.
Ok, ok. Balik ke topik asal. Melalut pulak. Hihi.

Insya Allah, hujung minggu ni akan diadakan Sambutan Hari TLDM ke-82 mulai 30 April hinggalah 1 Mei 2016 bertempat di Pangkalan TLDM Lumut, Perak sana.


Bersempena dengan itu, macam-macam acara yang ada.

Kalau berkesempatan dan dekat dengan Lumut, bolehla join sambutan ni, sekali tengok kapal TLDM. Bukan senang nak masuk dan tengok tu.

Jom ramai-ramai meriahkan sambutan hari TLDM ni.

Friday, April 22, 2016

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png
Bulan April bakal berakhir, bloglist untuk March & April akan di gantikan dengan bloglist baru untuk bulan Mei & Jun. Berminat untuk masuk bloglist blog sihatimerahjambu ni, boleh sertai segmen ini. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 28 APRIL 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016 

  Terima kasih atas sokongan semua ^__^

Apa yang penting...KERJASAMA

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Alhamdulillah


Tajuk dah macam cerita Wonder Pets pulak ye..hihi

Dalam hidup ini, kita memang perlu berkerjasama. Baik semasa bekerja, berkeluarga mahupun bermasyarakat. Kalau tidak bekerjasama, ibarat seperti kartun di atas, tak kemana pun kita, masih di takuk tu juga la. Kalau di tempat kerja takde kerjasama, boleh cepat tutup company dibuatnya. Kalau dalam bekeluarga pula, boleh tunggang langgang rumah jadinya. Tapi, kalau kita saling bekerjasama, insya Allah, akan lebih maju ke depan.

Dalam konsep bekerjasama pun, kenalah ada sikap give and take. Kalau give aje, atau take aje, tak adil la macam tu pada yang lain. Orang lain pun akan rasa tak puas hati, bukan kita saja. Betul tak? Bila ada give and take, semua akan rasa puas hati dan gembira.

Jom lepas ni kita lebih bekerjasama dalam semua hal. Macam esok ramai yang cuti, jom kita bekerjasama membersihkan rumah, misalnya. Mana tau ada yang bermurah hati, nak ajak kita berjalan ke sebagai ganjaran atas kerjasama yang kita beri. Nah, siapa yang untung? Kita jugakkan yang untung. 

Wallahua'lam

Thursday, April 21, 2016

Musim panas

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Alhamdulillah

Sekarang ni cuaca panas betul, sampaikan beberapa negeri dah mula catuan air. Sampai arcond dekat office ni pon tak dapat nak bagi kesejukan, lagi-lagi sayani duduknya sebelah tingkap, pagi-pagi menghadap matahari. Huhu.

 Jadi, kipas Ain la yang mangsa :


Mama pinjam sat ya Ain. 
Nanti mama pulangkan balik. Hihi

Kipas ni papa Ain yang belikan untuk Ain, untuk dibawa masa berjalan-jalan. Hari kerja ni daripada tak digunakan, baik saya yang guna, kan?. Hari Jumaat kang bawakla balik semula. Hihi

Ada kipas comei ni, dapatlah menampung sikit kepanasan, taklah berpeluh sangat duduk kat office ni.

Musim panas ni, berhati-hati dengan Strok Haba. Apa itu Strok Haba dan tanda-tandanya, boleh rujuk bawah ni :


Sekarang ni kalau rasa je tak berapa sihat, cepat-cepat rujuk ke doktor. Bukan apa, mencegah kan lebih baik daripada mengubati. Yang penting musim panas ni, minum air banyak-banyak supaya badan tak terhidrat, terutama untuk mereka yang melakukan aktiviti luar.

Walau apa pun yang berlaku, ada hikmah untuk semua ini. Berbaik sangka dan berfikiran positif ya. Mungkin ada kekurangan kita sana sini, agaknya. Takpun, mana tau bulan Ramadhan, bulan puasa yang tinggal sebulan lebih sikit ni nanti Allah nak bagi musim sejuk, bukan musim panas macam selalu. Mana kita tau kan? Jadi, kita berbaik sangka sajalah ek. Insya Allah.

Wallahua'lam.

Buku Mini Mudahnya Menjemput Rezeki

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Alhamdulillah
Satu hari tu, saya datang kerja pagi terkejut ada orang letak buku ni atas meja :


Ingatkan ada rakan sekerja yang tertinggal atau tercicir, rupanya ditujukan untuk saya. Bila belek-belek buku ni, bagus sebenarnya. Saya percaya buku ini diberikan kepada saya sebagai ingatan buat saya. Almaklum, kadangkala teguran Allah itu melalui perantara contohnya sahabat saya ini, dan tidak secara terus.

Buku 'Mini Mudahnya Menjemput Rezeki' ini bagi saya sebenarnya sebagai pengenalan kepada buku yang sebenar. Buku ini menjelaskan serba sedikit tentang rezeki dan cara menjemput rezeki, sepertimana tajuknya. Untuk buku mini ini, dihidangkan 6 bab daripada 40 bab berdasarkan buku yang sebenar. 6 bab ni pun dah boleh buat kita tertarik sebenarnya. Harganya pun tak la mahal sangat, RM 2.50 senaskah jika dibandingkan dengan isi kandungannya. 

Alhamdulillah, buku 'Mudahnya Menjemput Rezeki' sudah saya perolehi dengan harga RM 18.00. Sekarang ini, tengah menghadam isi kandungannya. Semoga buku ini memberikan ruang dan peluang untuk saya dan pembacanya memperbaiki diri.

Jom dapatkan di pasaran. Saya beli di kedai buku MPH. Kalau tak salah, online pon boleh. Almaklum, sekarang kan semua di hujung jari. Hihi

Wednesday, April 20, 2016

Wordless Wednesday - Ketenteraman

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Wordless Wednesday - There is some for them

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Monday, April 18, 2016

Ada sesuatu yang menanti kami

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png
Alhamdulillah
Bila Ain dah mula makan, rasa lega sikit sebab berat Ain memang tak berapa naik sebelum-sebelum ni. Terus terang, ibu mana yang senang hati bila berat anak tak berapa naik. Asal nak pergi klinik atau hospital, memang saya susah hati. Nasib baik nurse sekarang ok berbanding dulu, tak la bising kalau berat anak tak naik. Sebab nurse dah tau masalah Ain. 
Kenapa berat Ain tak berapa naik? Sebabnya Ain kan TOF, disamping ada severe reflux. Bercampur dengan terkumpulnya lendir di kawasan operate, menyebabkan Ain mudah muntah kalau tak kena caranya. Dari mula Ain keluar hospital lagi doktor dah pesan macam-macam. 

Pada mulanya memang agak letih sebab Ain menyusu tak boleh baring flat dan selepas menyusu mesti disedawakan dan ditinggikan bantal Ain. Kalau tidak, alamatnya muntah balik la semua susu tadi. Lama kelamaan, bak kata orang, alah bisa tegal biasa. Insya Allah, ada sesuatu yang Allah sedang sediakan untuk kami.

Minta maaf, bukan bermaksud saya ni nak merungut dengan keadaan saya, malah bersyukur ada yang lagi sukar keadaannya daripada saya. Cuma sekadar motivasi buat diri saya sendiri agar terus banyakkan bersabar dan yakin dengan janji Allah. Saya cuma berharap dan mendoakan yang terbaik buat kedua-dua anak saya dan juga semua. Insya Allah

Sunday, April 17, 2016

Family Time - Taman Tasik Permaisuri

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png
Alhamdulillah
Harini, setelah sekian lama, akhirnya sampai juga kami ke Tasik Permaisuri. Hihi
Kami memang dah lama sangat tak ke sini. Hampir setahun jugak kot. Padahal bukan jauh sangat. Tak dapat nak pergi tu selalunya sebab kami nak berehat saja di rumah, ataupun dah ada program macam balik kampung. Tu yang tak ter'dan' nak pergi.
Tak banyak perubahan yang berlaku. Antaranya air tasikagak jernih kali ni. Agaknya baru lepas bersihkan kot. Nampak jelas ikan dan dasar tasik. Lepas tu, trek joging pon dah takde. Laluan joging tu disimen dengan warna merah. Sebelum ni trek tu banyak yang dah terkopek. Memang tak sedap mata memandang. Tu yang agaknya disimen terus tu. Agakkan saya je. Hihi.

Amir yang paling seronok sebab dah lama tak jejak kaki. Ain belum lagi la sebab kecik lagi. Tapi tunggu la besar sikit esok, berlumba dengan Amir agaknya. Huhu


Memang dah rancang nak bawak mereka harini. Tak sangka terlaksana pulak. Mudah-mudahan kami berkesempatan untuk ke sini lagi. Insya Allah

Friday, April 15, 2016

Muslimin terdahulu dan Muslimin sekarang

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png
Alhamdulillah

Ketika Muslimin terdahulu melakukan dosa kecil sangat, perasaannya sangat berbeza dengan keadaan kita sekarang. Rasa kerdilnya kita berbanding dengan mereka. Ini semua disebabkan penerapan nilai-nilai agama yang tinggi dalam diri mereka berbanding diri kita sekarang, terutama sahabat-sahabat Rasulullah. Banyak yang perlu kita belajar dan terap dalam diri kita dan generasi akan datang.

Jom kita sama-sama perbaiki mana-mana yang kurang, saling nasihat menasihati kearah kebaikan kita bersama. Mana-mana yang saya terkurang ni, mohon ditegur lah yer. Jangan dibiarkan pula yer. ^_^

Wednesday, April 13, 2016

Wordless Wednesday - Cukuplah Allah Reda

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Wordless Wednesday - 8 Productive Ways To Spend Time With Younger Siblings

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Tuesday, April 12, 2016

She's turns to 6 months

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Alhamdulillah
Anak syurga saya, Ain Humaira genap 6 bulan harini. Banyak juga pencapaiannya sekarang. Nak banding dengan bayi seusia dengannya memang tidakla sebab lain budak, lain tahap pencapaiannya. Ada bahagian yang cepat, ada bahagian yang lambat. Betul tak?
Dah 6 bulan ni, dah boleh perkenalkan dah makanan tambahan, selain susu. Antara makanan awal yang boleh diperkenalkan ialah :




Resepi-resepi ni saya dapat dari facebook. Insya Allah, saya akan cuba resepi ni. Alang-alang dah kumpul, haruslah cuba kan?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Siti Aminah Wahab