AFB Feed

Thursday, November 14, 2019

Awas Penipuan Scammer

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh


http://mamapapaamir.blogspot.com

Semalam masa ke rumah mak abah MPA, abah MPA ada tanyakan pendapat MPA :

"Along, tolong tengokkan mesej whatsapp ni. Ok ke?"

Sekali MPA tengok mesej tersebut, MPA rasa lain macam, pelik.

Kata abah lagi, itu kawan masa sama-sama kerjakan Haji dulu. Dia sudah buat dan Alhamdulillah, banyak juga pulangannya.

Serba salah nak cakap, tapi perlu cakap juga sebab demi kebaikan bersama.

"Abah, Along rasa ini scammer la. Takpe, nanti kita tanya Angah macam mana."

Bila MPA forward dan tanya adik MPA yang bekerja di sektor perbankan, dia akui memang scammer.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Allahu. Sebenarnya, bukan pertama kali abah MPA hampir terjebak dengan aktiviti scammer ini. Kalau nak dikira, ini adalah kali kedua, ajakan daripada kenalan yang agak rapat juga dengan abah MPA sebab MPA kenal mereka.

Mereka telah terjebak tanpa tahu yang ianya scammer dan niat untuk berkongsi rezeki dengan kawan-kawan yang lain dengan ajak kawan-kawan lain sertai.

Nampak memang menarik, tapi AWAS!

Sudah banyak laporan berita tentang warga emas, malahan orang muda juga ditipu dengan scammer.

Kasihan pada warga emas sebab tanpa panduan atau nasihat daripada anak-anak atau mereka yang lebih arif, mudah ditipu oleh scammer.

Memang scammer nampak untung di dunia, menipu dan mencuri duit orang tanpa belas, tapi bagaimana agaknya keadaan mereka di akhirat nanti. 

Kalaupun orang yang mereka aniaya telah memaafkan mereka, tapi perhitungan mereka sendiri bagaimana.

Allahu. Beringat lah scammer sekalian. Hidup kita tak lama. Sampai masanya kembali kepada Pencipta. Bertaubatlah sebelum terlambat.

Buat warga emas mahupun sesiapa saja, sebelum terjebak dengan apa jua melibatkan transaksi kewangan mahupun maklumat peribadi, dapatkan nasihat dan panduan daripada yang arif dan jangan mudah percaya walaupun daripada orang yang kita kenali. 

Lebih baik menyesal sekarang, bukan menyesal di kemudian hari.


Lot's of love,
 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Friday, November 01, 2019

Jom blogkeeping!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh


Kalau ada terma housekeeping, tentu boleh blogkeeping kan? Hahaha

Ok, it's time untuk membersihkan blog yang telah bersawang bagai ini. Huhuhu

Banyak yang perlu dibuat. Insya Allah, mudah-mudahan Allah permudahkan urusan MPA untuk terus update blog tersayang ini.

Serius, terkejut sekejap tadi tengok statistik blog ini. Ingatkan sendu habis terus. Rupanya ada lagi yang sudi singgah menjenguk sini.

Statistik blog untuk bulan Oktober 2019.

Alhamdulillah, ada yang sudi singgah entri lama MPA. Terima kasih banyak-banyak.

Ini buat semangat nak update balik blog tersayang ini. Ramai kawan-kawan blog menghilang sebab MPA sendiri yang menghilang.

Nampaknya nak kena mulakan blogwalking semula macam ini. 

Doakan MPA konsisten ya update blog. Sayang sangat rasanya bila lama sangat tinggalkan dunia menulis ini walaupun hakikatnya latar belakang MPA bukan sastera. Tapi kalau sudah minat, harus diusahakan. Betul tak?

 
Lot's of love,
 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Tuesday, April 09, 2019

Pencapaian tertinggi blog ini sehingga tarikh hari ini

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh


Sudah lama tuan tanah blog ini tenggelam timbul. Rasa perlu sangat pelihara blog ini semula selepas disedarkan oleh posting-posting sahabat di Facebook berkaitan aset digital. MPA nak kumpul aset realiti yang bernilai tinggi, mungkin lama sangat lagi. Rupanya tanpa disangka, blog pun boleh menjadi aset digital yang bernilai tinggi. Sudah sampai masanya untuk MPA lebih serius dengan pengurusan aset digital.

Tadi tergerak hati untuk melihat statistik blog ini. Almaklum, tenggelam timbul sangat. Walaupun hati memang rindu sangat dengan blog ini, tetapi kekangan yang buat blog ini terabai.

Alhamdulillah, rasanya inilah pencapaian tertinggi sehingga hari ini untuk blog ini. Ini statistiknya yang MPA screenshot sekejap tadi :

http://mamapapaamir.blogspot.com

Rupanya pada 2 April lepas, blog ini telah dikunjungi sebanyak 1,300++. Tapi siapa pula yang kunjung ya? Nak kata MPA jana pendapatan dengan blog ini, terus terang MPA belum jana pendapatan lagi daripada blog ini sebab banyak lagi yang MPA perlu belajar untuk menguruskan blog ini. Antaranya MPA perlu belajar lagi tentang penulisan berkualiti, SEO dan sebagainya.

Sebelum ini menulis sekadar suka-suka sahaja dan berkongsi segala perkara yang berkaitan dengan persekitaran. Mana tahu selepas ini, boleh jana pendapatan pasif dengan blog ini. Mana tau kan?

Walau apa pun, terima kasih banyak-banyak kepada awak awak awak yang masih sudi singgah di blog yang agak bersawang dan terbiar ini.

Doakan MPA dapat menguruskan blog ini dengan jayanya. Semoga doa yang sama juga buat sahabat semua. Insya Allah, aamiin.


Lot's of love,
 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Monday, April 08, 2019

Jangan pandang ringan batuk yang dialami anak

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

http://mamapapaamir.blogspot.com

Perasan tidak cuaca sekarang tidak menentu. Sekejap panas, sekejap hujan. Cuaca tidak menentu ini  sedikit sebanyak menyebabkan badan rasa kurang selesa dan tidak sihat, terutama pada anak-anak kecil. Apabila anak kurang sihat, jangan pandang ringan batuk yang dialami anak. Sebab kemungkinan ianya PNEUMONIA ataupun dalam erti kata lain ialah jangkitan kuman di paru-paru disebabkan oleh virus, bakteria dan kulat.

Pengalaman MPA sendiri sewaktu Ain menghidap Pneumonia sehingga dimasukkan ke ICU memang memberikan pengajaran yang sangat bermakna. Nasib baik tergerak hati MPA untuk terus ke hospital sewaktu melihat Ain dalam keadaan tidak sihat. Rupanya di seluruh dunia, seorang kanak-kanak mati setiap 20 saat akibat pneumonia dan pneumonia juga merupakan penyebab kematian no 5 dikalangan kanak-kanak Malaysia yang berumur 5 tahun ke bawah. 

Jadi, jangan ambil ringan dengan batuk yang dialami anak.

Antara tanda amaran pneumonia ialah :
  • demam panas
  • hilang selera makan
  • batuk berkahak samada berwarna kuning atau berdarah
  • pernafasan menjadi laju
  • bibir menjadi biru
Jika terjadi tanda-tanda di atas, segera bawa ke hospital berhampiran untuk mengelakkan perkara tak diingini berlaku.

Jaga kesihatan diri dan anak-anak baik-baik ya sahabat semua.

Lot's of love,
 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Tuesday, March 05, 2019

Permohonan Ke Tabika Telah Bermula

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh


Alhamdulillah. Semalam selesai memohon tabika untuk Ain. Sekarang hanya menanti keputusan permohonan.

Kenapa tunggu keputusan pula?

Sebab tadika yang MPA mohon untuk Ain adalah Tabika Perpaduan. Kanak-kanak yang berumur 6 tahun akan didahulukan dan kuota untuk kanak-kanak berumur 5 tahun adalah tidak banyak.

Jadi, sebelum penuh, MPA mohon cepat-cepat. 

Kalau ikut pada hati memang teringin nak hantar Ain ke tadika swasta seperti Little Qaliph, tapi apakan daya. Atas faktor kesihatan Ain, kewangan keluarga dan juga jarak yang jauh, mungkin Tadika Perpaduan ini adalah yang terbaik buat Ain.

Lagipun, apa yang kita fikir terbaik, belum tentu sebenarnya terbaik buat kita kan? 

MPA cadangkan kepada yang mempunyai anak yang bakal bersekolah tahun hadapan, mula alert dan ambil tahu segala hal yang berkaitan pemohonan dan pendaftaran persekolahan.

Sebab bila kita terlepas tarikh dan tempoh masa yang ditetapkan, kita juga yang akan susah, terutama pendaftaran murid Pra-Sekolah dan Tahun 1 sebab segalanya melalui online.

Untuk Tadika Perpaduan dan Tadika Kemas, rasanya sudah mula buka untuk permohonan. Untuk yang lain, rasanya tidak lama saja lagi ini.

Selamat mendaftarkan anak-anak masuk ke sekolah. 

See u all next time. 

Lot's of love,
 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Siti Aminah Wahab