Istimewa May 2018

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh


Alhamdulillah, kita masih dipertemukan di bulan May 2018. Walaupun sudah 3 hari bulan May berlalu, tapi rasanya belum terlambat lagi MPA nak ucapkan Selamat Datang May 2018. Seperti bulan-bulan yang lain, bulan May tahun ini berbeza daripada bulan lain sebab banyak peristiwa dan hari istimewa di bulan May 2018 tahun ini.

Antaranya sudah semestinya setiap tahun, kita akan menyambut Hari Pekerja pada 1hb May.

Kredit kepada Grup Whatsapp

Hari pekerja di sambut bagi menghargai para pekerja dengan memberikan cuti satu hari untuk semua pekerja, tidak kira dalam sektor apa sekalipun. Walaubagaimanapun, untuk surirumah seperti MPA, kerja tetap perlu diteruskan. Kalau tidak, ada yang terpaksa berpuasa pula pada hari ini. Hihi

Selain itu, Malaysia, negara tercinta kita ini akan mengadakan hari pengundian pada tanggal 9hb May 2018 dan undian pos pada 5hb May 2018 untuk pihak berkuasa tempatan seperti polis dan tentera.

Kredit kepada : BHOnline

Hari penentuan bagi negara dalam menentukan pemerintah negara kita. Semua diseru untuk menunaikan hak masing-masing dengan keluar mengundi dalam masa yang telah ditetapkan. Kepada mereka yang telah mendaftar sebagai pengundi, boleh membuat semakan daftar pengundi di laman sesawang Suruhanjaya Pilihanraya (https://pengundi.spr.gov.my/). Kain rentang dan sepanduk sudah mula kelihatan di mana-mana. Insya Allah, MPA akan mengundi pada hari Rabu, 9hb May nanti.

Tanggal 13hb May 2018 pula merupakan Hari Ibu. 

Kredit kepada Google

Tidak MPA nafikan, sepatutnya hari-hari merupakan hari ibu. Tapi mungkin 13hb May itu nanti kita adalah extra special untuk para ibu kita, termasuklah isteri kita. Bukan apa, sebagai penghargaan kita di atas susah payah dan pengorbanan mereka sebab walaupun MPA kata sepatutnya hari-hai adalah hari ibu, untuk menjadikan hari-hari itu istimewa agak susah jugak bukan? Lebih-lebih lagi bagi mereka yang cepat jemu macam MPA ini, kalau hari-hari dengan rutin sama sahaja, perkara yang sama sahaja, bosan juga. 

Mungkin hari ibu nanti kita belikan bunga dan kek ataupun jika lebih berkemampuan, menghadiahkan sesuatu yang istimewa buat ibu dan isteri seperti minyak wangi kegemaran, beg kegemaran ataupun membawa ibu mahupun isteri ke tempat makan istimewa. Belum apa-apa lagi, hati MPA pula yang sudah berbunga-bunga. Hihi

Jangan dilupakan, tanggal 16hb May 2018 pula merupakan Hari Guru.

Kredit kepada Google

Selalunya pada hari guru, guru-guru yang paling seronok dan meriah sebab menerima hadiah yang banyak, terutamanya guru yang menjadi kegemaran anak murid. Tidak mustahil penuh kereta dengan hadiah dibuatnya. Sewaktu MPA kecil dulu, salah satu cita-cita MPA ingin menjadi seorang guru sebab ingin menerima hadiah yang banyak. Hihi

Mungkin ianya cuma angan-angan MPA sahaja sebab ianya tidak menjadi kenyataan. Cabaran guru memang banyak, terutama di zaman maklumat dihujung jari sekarang ini. Jika dahulu, guru memang tidak pernah dipertikaikan dan dipersoalkan. Tetapi pada zaman sekarang, guru perlu bersedia lebih sebab anak murid sekarang ada yang lebih bijak daripada guru sehingga mempertikaikan guru yang mengajar. Semoga guru-guru di Malaysia sabar, cekal, tabah dan kuat dalam menghadapi anak murid yang serba mencabar sekarang.

Bagi setiap umat Islam di seluruh dunia, tanggal 17hb May 2018 adalah hari yang dinanti-nantikan, iaitu permulaan bulan Ramadhan, bulan yang diwajibkan berpuasa selama sebulan bagi setiap umat Islam yang telah memenuhi syarat-syarat wajib puasa.

Kredit kepada Google

Bulan Ramadhan merupakan bulan barakah, di mana di dalamnya ada satu malam yang istimewa yang lebih baik daripada seribu malam iaitu Malam Lailatul Qadar. Malam yang sentiasa menjadi impian dan buruan bagi mereka yang mengejar cinta dan kasih sayang Allah Taala. Amalan baik di bulan Ramadhan ini akan dilipatkali gandakan pahalanya dan ramai yang berebut-rebut membuat amal kebajikan di bulan ini.

Tanggal 29hb May 2018 pula merupakan Hari Wesak.

Kredit kepada Google

Hari Wesak disambut oleh orang beragama Buddha. Kebiasaannya sambutan Hari Wesak terutamanya di Kuala Lumpur disambut dengan perarakan kereta berhias sambil dikelilingi oleh penganut Buddha membawa bunga dan lilin. Selain itu, penganut Buddha juga akan mengunjungi kuil-kuil mereka untuk melakukan upacara yang telah ditetapkan.

Nampaknya bulan May 2018 ini agak istimewa kerana terdapat banyak perkara dan hari istimewa di dalamnya. Diharapkan bulan May 2018 ini berlangsung dalam keadaan aman dan harmoni tanpa berlaku sebarang perkara yang tidak diingini. Peace no war. 


Lot's of love,
 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Share:

0 THiNKiNG aBouT THiS

Alhamdulillah...terima kasih atas komen membina anda... ^_^