AFB Feed

Tuesday, October 31, 2017

Hotel Jen Penang yang Marvellous

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png
Hotel Jen Penang yang Marvellous

George Town merupakan bandar lama negara kita Malaysia. Ianya bandaraya pertama negara kita serta ibu negeri kepada Pulau Pinang, yang berfungsi sebagai pusat perniagaan dan perdagangan serta merupakan salah satu bandaraya besar di Malaysia. Grotge Town dibuka pada tahun 1786 oleh Kapten Francis Light dan dimodenkan oleh Tun Dr. Lim Chong Eu. George Town mempunyai bilangan penduduk melebihi 500,000 orang, menjadikannya bandar raya besar di utara Malaysia dan bandaraya wilayah utara.

Bandar-bandar satelit George Town termasuklah Air Itam, Bayan Lepas, Glugor, Jelutong, Sungai Dua, Sungai Nibong, Tanjung Tokong dan Tanjung Bungah. Zon Metropolitan Georgetown yang merangkumi bandar-bandar satelit di Pulau Pinang; Butterworth, Kepala Batas, Bukit Mertajam dan Sungai Bakap di Seberang Perai. Zon Metropolitan Georgetown merangkumi sebahagian daripada kawasan selatan Kedah kerana negeri Pulau Pinang adalah kecil iaitu hanya hampir separuh daripada keluasan Daerah Johor Bahru iaitu 1,816 km2. Terdapat juga hotel-hotel berada di tepi pantai untuk kemudahan bermandi-manda di Pulau Pinang.

Jadi, kenapa MPA beria sangat ni nak citer pasal Georgetown? Sebab kat sini ada satu hotel yang memang best nak stay untuk percutian atau tujuan perniagaan. Ada banyak tarikan pelancongan kat sekeliling hotel ni seperti Penang Rainbow Skywalk. Kita boleh check in ke hotel ini pada pukul 2 petang tau. Sebelum tu, MPA nak bagitau yang Hotel Jen Penang ni adalah salah satu daripada rangkaian hotel Sharing-La yang banyak-banyak dan glamour tu, jadi diorang ini sudah ada nama.

Ok MPA sambung balik, keistimewan hotel ini bila kita sampai saja ada welcoming drinks dan senyuman yang manis dari staff dia. Bila datang saja, konpem mood kita dah tiptop. Check-in pun laju terutama bila kita dah book awal-awal. Dia ada servis bell boy yang boleh tolong hantarkan beg kita ke bilik. Jadi, kita tak payah susah-susah nak mengangkat beg yang semestinya ada macam-macam dalam tu selain pakaian, kan? Hihi.

Untuk pengetahuan, Reception hotel ni beroperasi 24 jam sehari, jadi kalau ada permintaan untuk cater needs korang, kita kacau saja Receptionist tu. Hihi. Security hotel ni pun 24 jam, jadi keselamatan kita terjamin di hotel mi. Kalau bawak baju sikit atau rasa macam nak stay lama, kat hotel ni ada laundry service yang boleh tolong selesaikan masalah kita kalau pakaian kita kotor. Bilik hotel tersangatlah selesa dan bersih. Cukup segala keperluan yang diperlukan macam toilet, shower, bathtub, desk, TV dan hairdryer serta bilik beraircond. Parking kat hotel ni agak terhad, jadi kalau ramai nak ke sini better carpool.

Untuk pihak syarikat yang nak buat corporate retreat seperti company family day atau nak buat mesyuarat sambil bercuti ataupun training courses, hotel ini menawarkan conference room, business facilities dan projector untuk event yang kita nak buat tu nanti. Kalau perut dah kruk kruk berbunyi tu, kat dalam hotel ni ada restoran yang menyediakan sarapan pagi, makan tengahari dan juga makan malam dengan pelbagai menu yang ada.

Selain tu, ada juga mesin ATM berhampiran hotel ni, kot-kot terlupa nak keluarkan cash lebih. Kedai, hairsalon dan supermarket pun ada dekat-dekat dengan hotel ni. Hotel ni tengah-tengah town kan. Semestinya banyak kemudahan disekeliling hotel ni. Tapi beringat-ingat sikit tau sebab bila dah rambang mata, macam-macam nak dicapainya, macam MPA sendiri. Hihi

Seterusnya, apa yang kita boleh buat kat sini? Hotel ini ada menyediakan kolam renang untuk dewasa dan kanak-kanak. Tapi kalau dewasa nak jadi kanak-kanak Ribena, nak join mandi dekat kolam renang kanak-kanak pun boleh saja, boleh enjoy the lovely swim. Silap-silap boleh jadi macam world champion yang ada badan berkepak tu. Wow! Hihi.

Hotel ini juga menyediakan pusat kecergasan untuk peminat gym, massage centre untuk yang suka betul massage ni. Tapi kalau ikutkan MPA, massage is the best especially we want to make our mind free during holiday kan, so it is one of the best way nak rejuvenate minda dan fizikal. Dah penat dengan pelbagai aktiviti, bila dapat massage, nikmatnya tak terkata.
Hotel ini sesuai untuk keluarga, pasangan, mahupun perkumpulan rakan-rakan berehat dan bersantai, selain meneroka bandaraya George Town. Banyak lagi aktiviti yang boleh dibuat memandangkan banyak tarikan perlancongan berhampiran dengan hotel ni. Pada pendapat MPA, korang pergi dan book je Hotel Jen Penang Malaysia ni. Berbaloi.

Pemandangan luar hotel. Cantik kan? (Sumber : Google)

Pemandangan bandar George Town dan hiasan dalaman klasik gitu. (Sumber : Google)

Pusat kecergasan. Bolehla untuk ketul-ketulkan badan. Hihi (Sumber : Google)

Kolam renang. Bolehla pula nak buat dada berkepak gitu. Hihi (Sumber : Google)

Selamat bercuti di Hotel Jen Penang.

 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

1 comment:

Alhamdulillah...terima kasih atas komen membina anda... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Siti Aminah Wahab