AFB Feed

Monday, April 02, 2018

It's already April

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh
Alhamdulillah. Sudah masuk bulan April. Untuk bulan April ini, ada beberapa majlis ataupun acara besar berlaku. Antaranya bermula hari ini, 1 April 2018 sehingga 6 April 2018, bermulanya Majlis Tilawah Al-Quran dan Hafazan Peringkat Kebangsaan bertempat di Kompleks Islam Putrajaya. Majlis yang memang diadakan setiap tahun ini menampilkan 28 qari dan qariah daripada seluruh negara.
Foto Kredit : Fb Page Majlis Tilawah Al-Quran Malaysia
Selalunya bila bermulanya tilawah al-Quran ni bermaksud bulan Ramadhan sudah dekat dengan kita. Bagi yang belum ganti puasa, masih sempat lagi untuk mengganti. MPA ada beberapa hari saja lagi untuk menggantikan puasa tahun lepas. Kepada yang dah selesai menggantikan puasa, bagus juga untuk mula berlatih puasa di bulan Rejab ni. Sebagai persediaan untuk puasa penuh bulan Ramadhan nanti.
Bulan April ini juga merupakan bulan kesedaran autisma.
Foto kredit : Google

Kepada ibubapa yang memiliki anak autisme, MPA kagum sebab tak semua orang diuji dengan anak autisma. MPA percaya ibubapa yang memiliki anak autisme memiliki tahap kesabaran yang tinggi dan merupakan ibubapa yang bijak sebab untuk menghadapi anak autisme ini perlu kreatif dengan kehendak mereka. MPA tidak memiliki anak autisme tapi MPA sering juga membaca tentang anak istimewa ini. 
Bulan April juga merupakan bulan kesedaran Cesarean.

Foto kredit : Google

Apa itu Cesarean? Cesarean itu ialah salah satu pembedahan di mana pakar obstetrik atau pakar perbidanan membuat potongan pada perut dan rahim (uterus) supaya bayi dapat dilahirkan. Rasanya para ibu yang pernah bersalin, tahu tentang pembedahan Cesarean. MPA akui MPA telah mengalami pembedahan Cesarean sebanyak 2 kali dan kedua-duanya adalah kes kecemasan. Ada yang diberi rezeki bersalin normal dan ada ditakdirkan untuk menghadapi pembedahan Cesarean ini. Jangan tak percaya kebanyakan yang telah menghadapi pembedahan Cesarean ini takut nak tengok tempat pembedahan itu walaupun semestinya ianya di perut sendiri. MPA makan masa juga untuk tengok sebab fikirkan ngeri melihatnya. Fuh!

April telah menjelang. Jom hadapi segala yang akan terjadi di bulan April ini. Semoga kita semua sabar, tabah dan kuat menghadapi perkara-perkara yang akan mendatang ini. Insya Allah, aamiin.
Lot's of love,


No comments:

Post a Comment

Alhamdulillah...terima kasih atas komen membina anda... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Siti Aminah Wahab