Friday, November 10, 2017

Tips Menghadapi Peningkatan Kos

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png
Saban tahun, kita memang tak pernah terlepas daripada merasai bahang peningkatan kos. Setiap tahun kos akan terus meningkat dan semestinya tidak akan menurun. Nak atau tidak, kita mesti menghadapinya juga tapi macamana?

Di sini MPA kongsikan beberapa tips untuk menghadapi peningkatan kos yang kerap meningkat ini. 
  1. Buat senarai barangan yang perlu dibeli sebelum keluar berbelanja. Bezakan antara kehendak dan keperluan supaya tidak berlaku pembaziran di kemudian hari.
  2. Bagi ulat buku, mungkin boleh berkongsi majalah atau bahan bacaan lain dengan rakan-rakan atau bergilir-gilir membeli untuk menjimatkan perbelanjaan. Ataupun boleh juga membaca buku tersebut di perpustakaan.
  3. Kepada yang minat melancong ke luar negara, mungkin boleh beralih arah melancong di dalam negara saja bagi menjimatkan perbelanjaan dan mengurangkan aliran wang ke luar negara.
  4. Bagi yang melanggan dengan stesen televisyen berbayar, fikirkan semula adakah semua saluran yang dilanggan itu akan ditonton? Sekiranya masa kita berada di luar lebih lama, jangan langgan pakej yang tidak ditonton.
  5. Elakkan belian secara kredit dan amalkan belian tunai untuk mengelakkan bebanan tambahan.
  6. Bawa bekal dari rumah. Selain menjimatkan, semestinya lebih bersih dan khasiatnya lebih terjamin.
  7. Bagi yang gemar dengab barangan berjenama dan mewah, inilah masanya untuk beralih tumpuan kepada barangan tempatan. Barangan tempatan bukan saja setanding dengan produk import dan berjenama, malah harganya lebih murah.
  8. Amalkan menyemak kandungan bil utiliti seperti bil elektrik, air, internet dan sebagainya setiap bulan. Semak sebelum membuat bayaran sebab dibimbangi terdapat kesilapan ataupun caj yang tidak disedari.
  9. Setiasa peka dan sebolehnya merekod perbelanjaan harian untuk menganalisis aliran wang tunai setiap bulan. Kita dapat kenalpasti samada kita ini boros atau tidak.
Itulah antara tips yang boleh MPA kongsikan. Kalau ada yang nak tambah, dipersilakan. Semoga memberikan manfaat kepada semua. 

Wallahua'lam

 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Monday, November 06, 2017

Peperiksaan SPM 2017 bermula

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png
Alhamdulillah, harini hari pertama Peperiksaan SPM. Hari pertama kebiasaannya kertas Bahasa Melayu. MPA percaya, format sekarang mesti jauh berbeza dengan zaman SPM MPA dulu.

MPA ambil SPM tahun 1999. Tahun ni 2017. Kiranya hampir 20 tahun juga tu. Jadi tak mustahil memang format berubah. SPM tahun 1999 adalah tahun terakhir guna format aggregat tau.

Siapa sempat merasa dan ingat lagi macamana nak kira aggregat? Serius, MPA memang dah tak ingat langsung. Haha. Dulu gigih kira-kira agregat. Kalau ada keputusan yang kurang elok untuk satu, dua subjek tu terutama yang elektif, masih boleh cemerlang lagi. 

Masa tu orang cuma tanya, pangkat berapa, berapa anggregat. Jadi, orang tak tau detail subjek apa dapat apa. Hihi. Masa tu cuma ada Pangkat Satu, Pangkat Dua dan SAP (Sijil Am Pelajaran). Yang SAP tu kira macam gagal la. Eh, kalau tak betul, tolong betulkan MPA ek. Hihi

MPA takdela tips specifik tapi apa yang dapat MPA boleh kongsi ialah mohon pada Allah, jaga hubungan dan silaturahim dengan ibubapa, adik beradik, atok nenek, kawan-kawan dan semua orang.

Alhamdulillah, rezeki MPA duduk asrama Tingkatan 4 dan 5. Jadi, MPA ambil SPM diperantauan. Jadi memang banyak diadakan Solat Hajat, bacaan Surah Yasin dan sebagainya. Kadang tu, kitorang buat satu kumpulan kecil untuk baca Surah Yasin berjemaah. Ada masa kadang MPA buat sendiri-sendiri samada di Surau atau bilik sendiri.

Mohon banyak-banyak pada Allah semoga dipermudahkan dan dapat ilham untuk menjawab. Yela, bila ada dalam dewan peperiksaan, perasaan gemuruh tu ada walaupun dapat dikawal. Tak mustahil boleh blank kan? Banyakkan berselawat keatas junjungan kita, Nabi Muhammad s.a.w, semoga ditenangkan untuk menjawab.

Bila dah selesai segalanya, MPA akan tutup buku terus untuk subjek tu. Ada sesetengah orang, suka nak bincang apa yang dijawab. Kalau MPA, MPA akan lari. Sebab ianya akan pengaruhi emosi dan mengganggu konsentrasi untuk jawab kertas seterusnya. Tak kesahla selang masa kertas seterusnya 2-3 hari lagi pun.

Kalau betul nak bincang apa yang dijawab, bincang bila selesai semua subjek. Tapi mesti masa tu dah tak fikir langsung dah kan sebab masa tu dah MERDEKA! Betul tak? Hihi

Okla. Buat calon SPM 2017, termasuklah adik MPA sendiri, semoga dipermudahkan urusan adik-adik semua dan semoga mendapat ilham untuk menjawab soalan yang diberi dengan terbaik. Buat calon SPM yang sedang diuji dengan ujian banjir, kuatkan semangat korang tau. Insya Allah, ada hikmah semuanya berlaku. Jangan putus asa ya.

All the best and good luck semua!

Wallahua'lam

 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Thursday, November 02, 2017

Welcome November and all the best to SPM candidate

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png


Alhamdulillah. Kita dah masuk bulan November. Tinggal sebulan saja lagi nak melangkah ke tahun baru, 2018. Cepat betul masa berlalu. Ya betul, masa takkan sekali-kali menunggu kita. Kita yang perlu mengejar masa. Tapi kita ni selalu je ketinggalan kan? Huhu
welcome november

Sekarang ni, kebanyakan anak-anak yang sedang bersekolah sedang menduduki peperiksaan akhir tahun. Semoga berjaya buat anak-anak semua. Dan SPM pula akan bermula pada hari Isnin akan datang ni, 6hb November. Cepat betul kan SPM tahun ni. MPA tahu ni pun sebab adik bongsu MPA bakal menduduki peperiksaan SPM. Mesti tengah berdebar-debar. Rasa macam semua tak abis lagi pulun.

Insya Allah, kalau dah berusaha sedaya upaya, redha dan tawakal sajalah nanti sewaktu menduduki. Sebab kadang kita ni bukan main lagi pulun dan menghafal, tapi bila dalam dewan peperiksaan, terus blank.Tu semua tak mustahil kan?

Buat masa sekarang ni, lakukan solat hajat setiap malam dan panjatkan doa banyak-banyak kepada Allah semoga dipermudahkan segala urusan. Hubungi ibubapa, datuk nenek, saudara mara; mohon maaf atas segala salah dan silap samada dalam keadaan sedar mahupun tidak sedar. Kuatkan semangat dan jangan mudah menyerah kalah. Dalam sibuk menelaah ini, jangan lupa jaga kesihatan juga tau. Susah nanti bila tak sihat pada hari peperiksaan.

Akhir sekali, setelah puas berdoa, berusaha, berikhtiar, letakkan tawakal kepada Allah. Berlapang dada untuk menerima segalanya. Insya Allah, perancangan Allah itu indah dan Allah sepertimana sangkaan hambaNya. Bersangka baik saja atas semuanya. Ada sesuatu yang Allah sedang sediakan untuk kita. Insya Allah.

Good luck SPM 2017 candidates

All the best and good luck to all SPM candidate. Be the best among the best!

Wallahua'lam
 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Tuesday, October 31, 2017

Hotel Jen Penang yang Marvellous

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png
Hotel Jen Penang yang Marvellous

George Town merupakan bandar lama negara kita Malaysia. Ianya bandaraya pertama negara kita serta ibu negeri kepada Pulau Pinang, yang berfungsi sebagai pusat perniagaan dan perdagangan serta merupakan salah satu bandaraya besar di Malaysia. Grotge Town dibuka pada tahun 1786 oleh Kapten Francis Light dan dimodenkan oleh Tun Dr. Lim Chong Eu. George Town mempunyai bilangan penduduk melebihi 500,000 orang, menjadikannya bandar raya besar di utara Malaysia dan bandaraya wilayah utara.

Bandar-bandar satelit George Town termasuklah Air Itam, Bayan Lepas, Glugor, Jelutong, Sungai Dua, Sungai Nibong, Tanjung Tokong dan Tanjung Bungah. Zon Metropolitan Georgetown yang merangkumi bandar-bandar satelit di Pulau Pinang; Butterworth, Kepala Batas, Bukit Mertajam dan Sungai Bakap di Seberang Perai. Zon Metropolitan Georgetown merangkumi sebahagian daripada kawasan selatan Kedah kerana negeri Pulau Pinang adalah kecil iaitu hanya hampir separuh daripada keluasan Daerah Johor Bahru iaitu 1,816 km2. Terdapat juga hotel-hotel berada di tepi pantai untuk kemudahan bermandi-manda di Pulau Pinang.

Jadi, kenapa MPA beria sangat ni nak citer pasal Georgetown? Sebab kat sini ada satu hotel yang memang best nak stay untuk percutian atau tujuan perniagaan. Ada banyak tarikan pelancongan kat sekeliling hotel ni seperti Penang Rainbow Skywalk. Kita boleh check in ke hotel ini pada pukul 2 petang tau. Sebelum tu, MPA nak bagitau yang Hotel Jen Penang ni adalah salah satu daripada rangkaian hotel Sharing-La yang banyak-banyak dan glamour tu, jadi diorang ini sudah ada nama.

Ok MPA sambung balik, keistimewan hotel ini bila kita sampai saja ada welcoming drinks dan senyuman yang manis dari staff dia. Bila datang saja, konpem mood kita dah tiptop. Check-in pun laju terutama bila kita dah book awal-awal. Dia ada servis bell boy yang boleh tolong hantarkan beg kita ke bilik. Jadi, kita tak payah susah-susah nak mengangkat beg yang semestinya ada macam-macam dalam tu selain pakaian, kan? Hihi.

Untuk pengetahuan, Reception hotel ni beroperasi 24 jam sehari, jadi kalau ada permintaan untuk cater needs korang, kita kacau saja Receptionist tu. Hihi. Security hotel ni pun 24 jam, jadi keselamatan kita terjamin di hotel mi. Kalau bawak baju sikit atau rasa macam nak stay lama, kat hotel ni ada laundry service yang boleh tolong selesaikan masalah kita kalau pakaian kita kotor. Bilik hotel tersangatlah selesa dan bersih. Cukup segala keperluan yang diperlukan macam toilet, shower, bathtub, desk, TV dan hairdryer serta bilik beraircond. Parking kat hotel ni agak terhad, jadi kalau ramai nak ke sini better carpool.

Untuk pihak syarikat yang nak buat corporate retreat seperti company family day atau nak buat mesyuarat sambil bercuti ataupun training courses, hotel ini menawarkan conference room, business facilities dan projector untuk event yang kita nak buat tu nanti. Kalau perut dah kruk kruk berbunyi tu, kat dalam hotel ni ada restoran yang menyediakan sarapan pagi, makan tengahari dan juga makan malam dengan pelbagai menu yang ada.

Selain tu, ada juga mesin ATM berhampiran hotel ni, kot-kot terlupa nak keluarkan cash lebih. Kedai, hairsalon dan supermarket pun ada dekat-dekat dengan hotel ni. Hotel ni tengah-tengah town kan. Semestinya banyak kemudahan disekeliling hotel ni. Tapi beringat-ingat sikit tau sebab bila dah rambang mata, macam-macam nak dicapainya, macam MPA sendiri. Hihi

Seterusnya, apa yang kita boleh buat kat sini? Hotel ini ada menyediakan kolam renang untuk dewasa dan kanak-kanak. Tapi kalau dewasa nak jadi kanak-kanak Ribena, nak join mandi dekat kolam renang kanak-kanak pun boleh saja, boleh enjoy the lovely swim. Silap-silap boleh jadi macam world champion yang ada badan berkepak tu. Wow! Hihi.

Hotel ini juga menyediakan pusat kecergasan untuk peminat gym, massage centre untuk yang suka betul massage ni. Tapi kalau ikutkan MPA, massage is the best especially we want to make our mind free during holiday kan, so it is one of the best way nak rejuvenate minda dan fizikal. Dah penat dengan pelbagai aktiviti, bila dapat massage, nikmatnya tak terkata.
Hotel ini sesuai untuk keluarga, pasangan, mahupun perkumpulan rakan-rakan berehat dan bersantai, selain meneroka bandaraya George Town. Banyak lagi aktiviti yang boleh dibuat memandangkan banyak tarikan perlancongan berhampiran dengan hotel ni. Pada pendapat MPA, korang pergi dan book je Hotel Jen Penang Malaysia ni. Berbaloi.

Pemandangan luar hotel. Cantik kan? (Sumber : Google)

Pemandangan bandar George Town dan hiasan dalaman klasik gitu. (Sumber : Google)

Pusat kecergasan. Bolehla untuk ketul-ketulkan badan. Hihi (Sumber : Google)

Kolam renang. Bolehla pula nak buat dada berkepak gitu. Hihi (Sumber : Google)

Selamat bercuti di Hotel Jen Penang.

 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Friday, October 20, 2017

Pertama kali bantu isi borang Cukai Pendapatan

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png

Seperti yang kita tahu, setiap tahun individu yang layak perlu dan mesti isi borang Cukai Pendapatan. Sepanjang MPA bekerja sebelum ini selama 11 tahun, sekalipun MPA tak pernah isi borang Cukai Pendapatan. MPA kerja kerani kecil-kecilan je, tu yang tak kena.


Sekarang ni tup tup, abah MPA minta tolong isikan borang Cukai Pendapatan dia dari tahun 2010 sehingga 2016. 7 tahun punya cerita. Memang berpinarla mata MPA ni.

Alhamdulillah, dalam adik-beradik MPA yang dah bekerja, adik perempuan MPA memang tiap-tiap tahun isi. Jadi, MPA minta tolong dia la. Tapi adik MPA tu sedang kerja. Tolong secara online la jawabnya. Huhu

Pening jugak ek isi borang Cukai Pendapatan. Banyak betul yang nak diisi. Terutama bahagian 'Perlepasan'. Terkial-kial juga MPA nak isi. Sudahnya, MPA bagitau abah MPA supaya dapatkan nasihat dan bantuan Pegawai LHDN. Tak berani nak buat pandai.

Bukan apa, kawan tempat kerja lama MPA pernah dapat surat semakan LHDN untuk tahun-tahun yang lepas. Jenuh juga kawan MPA tu mencati balik resit dan bil-bil lama. Nasib baik suami kawan MPA tu awal-awal pesan supaya simpan resit-resit yang berkaitan.

Sebelum ni, MPA tengok saja kawan-kawan MPA isi e-filling tanpa ambil tahu langsung apa yang mereka isi. Kali ini, bila MPA nak bantu abah MPA isi, terkial dan blur jadinya. Pengajaran buat MPA supaya tidak ambil ringan dan belajar apa-apa perkara sekalipun. Mungkin tak kena pada diri sendiri, sekurangnya dapat bantu orang yang memerlukan bantuan.

Insya Allah, perlahan-lahan MPA belajar, lihat satu-satu yang berkaitan untuk diisi. Kena sediakan kain yang banyak ni nak kesat peluh yang bakal keluar ni. Hihi

Wallahua'lam

 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Thursday, October 12, 2017

Happy 2nd year Birthday Ain Humaira

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png


Alhamdulillah. Syukur kepada Allah. Hari ini genap umur puteri MPA, Ain Humaira 2 tahun. Bagi yang ada mengikuti perjalanan media sosial MPA, mungkin perasan yang dua tahun ni macam-macam yang dilalui oleh Ain.

Sejak MPA mengandungkan Ain, sehinggalah umur Ain hampir 2 tahun ni, begitu banyak sangat siri keluar masuk hospital. Bagi MPA, inilah yang membuatkan Ain, MPA sendiri dan keluarga MPA kuat hadapi segala macam ujian Allah.

Alhamdulillah. Buat masa ini ketika entri ini ditaip, Ain berada dalam keadaan sihat. Tapi tahap kesihatan Ain macam bom jangka, tiba-tiba saja boleh tidak sihat. Jadi, MPA sekeluarga perlu selalu dan sentiasa berwaspada dan berhati-hati.

Bersempena hari lahir Ain harini, tiada yang lebih MPA harapkan semoga Ain diberi kesembuhan daripada segala penyakit yang dihidapinya. Semoga Ain menjadi Muslimah sejati, menjaga ikhtilat sesama bukan muhrim serta menjaga dan melindungi agama Allah. Insya Allah, aamiin.

Wallahua'lam.

 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Wednesday, October 11, 2017

Ajar anak tidur yang cukup

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png

Tidur adalah salah satu nikmat Allah yang tak dapat dinafikan keperluannya. Bila bangun je dari tidur, selalunya terasa badan dan minda segar. Kalau yang sedang marah, boleh reda rasa marah dalam hati sebaik saja bangun tidur.

Tidur bukan hanya diperlukan pada orang dewasa.  Kanak-kanak dan bayi pun perlukan tidur yang berkualiti. Kalau tidak, meragam je la nanti.

Bagi MPA, setiap anak ada gaya dan cara tidur tersendiri. Anak MPA, Amir paling senang nak tidur sewaktu dia masih kecil. Bawa saja ke mana, majlis perkahwinan, kenduri-kendara, sampai saja masa untuk tidur, dia sendirinya akan cari tempat untuk tidur seperti di pangku, riba, mahupun bahu MPA ataupun suami.

Berbeza dengan anak MPA seorang lagi, Ain. Ain memang susah nak tidur bila dibawa berjalan. Bila dia dah penat dan boring, tiada kawan bermain, baru dia akan tidur dengan lena. Tapi Ain sensitif dengan bunyi suara Amir, daripada lena boleh terus bangun.

Walaubagaimanapun, MPA jaga dan ambil kira berapa lama dan berapa kali anak-anak MPA tidur. Kenapa? Sebab MPA perasan, bila anak-anak MPA kurang tidur, sedikit sebanyak akan beri kesan pada tahap kesihatan diorang. Diorang akan mula selsema, batuk dan demam.

Ada juga beberapa ibubapa yang MPA kenal, tak ambil berat dan kisah langsung tentang tidur anak-anak. Memang betul diorang nampak sihat dan cergas, tapi untuk jangka masa panjang, kita tidak tahu kesihatan mental diorang macamana pulak. Ya tak?

Disini MPA kongsikan beberapa tips untuk mengajar anak tidur dengan cukup :
  • Untuk bayi, kenalpasti tanda bayi mengantuk seperti menggosokkan mata, menghisap ibujari, mahupun kelopak mata yang mula membengkak. 
  • Layan dan galakkan anak untuk tidur seperti mendodoi, berzikir dan menepuk-nepuk anak dengan lembut.
  • Wujudkan suasana 'mesra tidur' seperti memasang lampu yang malap dan mengurangkan bunyi-bunyian.
  • Kekalkan jadual tidur harian dan rutin tidur yang konsisten seperti tidur sebentar di siang hari.
  • Tetapkan masa menonton televisyen dan juga bermain sebelum tidur.
  • Lakukan aktiviti rutin yang santai sebelum tidur di bilik anak-anak seperti membaca buku cerita dan juga berdoa.
  • Elakkan anak-anak mengambil makanan berat sekurang-kurangnya tiga hingga empat jam sebelum tidur.
Itu antara tips yang boleh MPA kongsikan dengan semua. Semoga bermanfaat bagi ibubapa yang sedang mengajar anak untuk tidur dengan cukup. Mungkin ada tips lagi yang sahabat MPA ingin kongsikan dan tokok tambah lagi. Jom kongsikan di ruangan komen di bawah.

Wallahua'lam

 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Thursday, September 21, 2017

Selamat Tahun Baru 1439 Hijrah

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png
Alhamdulillah.

Tik tok, tik tok. 
Jap lagi dah nak masuk tahun baru 1439 Hijrah. Jangan lupa baca doa akhir tahun dan awal tahun ek. 


Bacaan Doa Akhir Tahun (3 kali) :

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ.
 وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ. اَللَّهُمَّ مَا عَمِلْتُ مِنْ عَمَلٍ فِي السَّنَةِ الْمَاضِيَةِ وَلَمْ تَرْضَهُ ، وَنَسِيْتُهُ وَلَمْ تَنْسَهُ ، وَحَلُمْتَ عَنِّيْ مَعَ قُدْرَتِكَ عَلَى عُقُوْبَتِيْ ، وَدَعَوْتَنِيْ إِلَى التَّوْبَةِ بَعْدَ جَرَاءَتِيْ عَلَيْكَ. اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْتَغْفِرُكَ مِنْهُ فَاغْفِرْ لِيْ اَللَّهُمَّ وَمَا عَمِلْتُ مِنْ عَمَلٍ تَرْضَاهُ وَوَعَدْتَنِيْ عَلَيْهِ الثَّوَابَ وَالْغُفْرَانَ فَتَقَبَّلْهُ مِنِّيْ ، وَلَا تَقْطَعْ رَجَائِيْ مِنْكَ يَا كَرِيْمُ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَز
وَصَلَّى اللهُ تَعَالَى عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ .

Bacaan Doa Awal Tahun
Sebelum membaca doa awal tahun, sebaiknya membaca ayat kursi sebanyak 360/121/100/77/ 41/21/11 kali (semampunya) dengan basmalah di setiap permulaannya. Kemudian membaca doa berikut sebanyak salah satu angka tersebut semampunya :

اللّهُمَّ يَا مُحَوِّلَ الأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالِيْ إِلَى أَحْسَنِ الأَحْوَالِ بِحَوْلِكَ وَقُوَّتِكَ يَا عَزِيْزُ يَا مُتَعَال، وَصَلَّى اللهُ تَعَالَى عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّم .

Dan dilanjutkan dengan doa awal tahun (3 kali) :

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اَلْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ. اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلَاةً تَمْلَأُ خَزَائِنَ اللهِ نُوْرًا ، وَتَكُوْنُ لَنَا وَلِلْمُؤْمِنِيْنَ فَرَجًا وَفَرْحًا وَسُرُوْرًا ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ تَسْلِيْمًا كَثِيْرًا. اَللَّهُمَّ أَنْتَ الْأَبَدِيُّ الْقَدِيْمُ الْأَوَّلُ ، وَعَلَى فَضْلِكَ الْعَظِيْمِ وَكَرِيْمِ جُوْدِكَ الْعَمِيْمِ الْمُعَوَّلِ ، وَهَذَا عَامٌ جَدِيْدٌ قَدْ أَقْبَلَ ، أَسْأَلُكَ الْعِصْمَةَ فِيْهِ مِنَ الشَّيْطَانِ وَأَوْلِيَائِهِ ، وَالْعَوْنَ عَلَى هَذِهِ النَّفْسِ الْأَمَّارَةِ بِالسُّوْءِ ، وَالْاِشْتِغَالَ بِمَا يُقَرِّبُنِيْ إِلَيْكَ زُلْفَى ، يَا ذَا الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ
وَصَلَّى اللهُ تَعَالَى عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ

Cepat je masa berlalu. Walaupun tahun baru untuk kalendar Islam, kita boleh jugak nak buat azam jugak tau. 

Macam MPA sendiri, MPA berazam meningkatkan lagi amal ibadah. Kalau tahun ni buat yang wajib, tahun depan nak tambahlah yang sunat pulak, sikit-sikit tapi istiqamah. Nak buat sekaligus banyak, takut lubang-lubang pulak. Jadi kita slow and steady. 😉

MPA mendoakan semoga amal ibadah kita untuk tahun ini diterima Allah dan mendapat balasan yang setimpal dengannya. Semoga amal ibadah kita dapat bertambah dan istiqamah untuk tahun akan datang ni. Semoga kita juga kuat, sabar dan tabah untuk terus beramal ibadah kepada Allah Taala pada tahun-tahun mendatang ni. 

Insya Allah, aamiin.

SELAMAT TAHUN BARU 1439 HIJRAH.

 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Tuesday, September 19, 2017

Donut Gebu Gebas

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png

Alhamdulillah.
Hujung minggu semalam ni, terfikir nak mencuba resepi yang dapat dari Facebook, iaitu Donut gebu gebas (gebu gebas ni buat tambah-tambah bagi sedap bunyi je. Hihi)

Orang kata nak buat donut kene tangan yang 'panas', maksudnya tangan yang sesuai untuk buat roti dan donut ni sebab nak kena uli la kan. Tu yang MPA takut sikit nak buat tu. 
Sebenarnya lebih kepada penangan TV je tu sebab nak buat roti dah senang sekarang dengan adanya Breadmaker. Yang penting yakin pada diri dan berserah pada Allah. Insya Allah, menjadi.

Ni resepi yang MPA cuba tu. Cubalah.

RESEPI DONUT PANDAN GEBU TAK YAH ULI-ULI

Bahan 1:
1 paket yis kering
2 sudu susu pekat manis
2 sudu gula pasir 
1 cawan air suam/+air pandan.. 
Campurkan bahan ini dan biarkan kembang

Bahan 2 :
4 cawan tepung gandum
2 sudu (b) marjerin/butter
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam

Cara membuat :
Ramaskan bahan-bahan 2 ini hingga jadi macam serbuk roti, kemudian campurkan bahan 1 tadi dan gaul rata.
Masukkan dalam bekas dan tutup biarkan selama 1 jam.
Adunan memang lembik, tak perlu tambah tepung, lepas 1 jam tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin, kemudian canai dan terap menggunakan cetak donut.
Biarkan Selama lebih kurang 15 minit, lepas tu boleh goreng dan disalut gula.

Kredit kepada Facebook page Senangnya Masak.

Lebih kurang macamtula. Cuma MPA ngada-ngada sikit salut dengan coklat, konon nak buat macam donut Big Apple tu. Hihi. 

Jom cuba untuk sarapan pagi atau minum petang ke. 😉

Wallahua'lam

 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Thursday, September 14, 2017

Salam takziah buat ahli keluarga mangsa kebakaran pusat tahfiz

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png
Allahuakbar!

Pagi-pagi lagi kita dikejutkan dengan berita kejadian kebakaran di pusat tahfiz di ibu negara yang mengakibatkan 23 mangsa termasuk pelajar dan warden pusat tersebut.
Mulanya MPA kurang percaya sikit. Almaklum, banyak sangat berita sekarang. Bila betul sahih, barulah MPA berani nak bercerita.
Allahuakbar! Sedih! Itu yang MPA dapat katakan. MPA sendiri sedih, apatah lagi ahli keluarga dan sahabat handai mangsa. 
MPA ada terima juga gambar di tempat kejadian. Mulanya taknak bukak sebab takut mengerikan. Tapi akhirnya buka juga sebab rasa ingin tahu kuat sangat. Tapi lepas je bukak, terus delete. Harapnya kepada yang lain sila jangan forward ya. 
Memang betul ianya sedih dan menyayat hati tapi ada aib mangsa disitu. Jika ada yang berkongsi mahupun forward dimana-mana laman sosial, kalau boleh delete, silakanlah delete. Kalau tak boleh, minta pihak yang lain untuk delete dan tidak terus sebarkannya. Bukan apa, kalau kita jaga aib orang, insya Allah, orang jaga aib kita. 

Walaupun mungkin kita ni bukan ahli keluarga mangsa, marilah kita sama-sama mendoakan semoga ahli keluarga mangsa diberi kekuatan, ketabahan dan kesabaran dalam menghadapinya. Buat mangsa, semoga syurga menanti buat mereka. Semoga urusan pengebumian mangsa-mangsa dipermudahkan. Insya Allah.

Wallahua'lam.

 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Monday, September 11, 2017

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com

 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png

Tuesday, September 05, 2017

Kembara Jom Jimat Elektrik

 photo bismillah-02.png
 photo salam6black.png


TELOK PANGLIMA GARANG, 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan. 


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan

Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik


Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat. 

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan. 



jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik

Pn. Norazimah Abd Talib selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik."


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. 

 photo DC347A584D917411A24728AD62EDEFF9.png
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Siti Aminah Wahab