Monday, November 10, 2014

Bertimbangrasa

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Mama dah mula perasan yang ada beberapa sticker dalam Star LRT yang semacam psikologi penghargaan kepada penumpang yang berbuat baik. Contohnya macam kat atas ni tapi sila abaikan kepala orang tu yer.
Mama dah lama perasan tapi baru berkesempatan untuk ambil gambar. Selalu nampak dari sudut sisi ataupun dari jauh. Kali  ini berdepan lagi.

Siapa yang menggunakan pengangkutan awam mesti tau kan gelagat orang kita macamana.
Jadi, bila ada notis macamni, sekurangnya terusikla juga untuk bertimbangrasa dan memudahkan orang lain.

Tapi kalau takde perasaan, buat bodo atau tenging je, memang tak dapat nak tolong la.

Diharap dengan poster atau notis macamni, akan lebih ramai lagi yang memiliki sifat timbangrasa.

Wallahua'lam

13 comments:

  1. bagus tampal poster mcm ni. ada la sikit timbul kesedaran sivik dlm org tu. jd lbh bertimbang rs

    ReplyDelete
  2. JM salah faham pada mulanya..ingatkan sticker ni merujuk kepada org yg duduk tu..ibarat dek kerana beliau berpakaian begitu dan agak seksi memberi laluan lebih ramai penumpang masuk nk lihat cara dia berpakaian..ahahaha...mengong tul JM nih

    ReplyDelete
  3. Zumal duk naik lrt dulu nampak warga asing lebih sopan dari orang kita :)

    ReplyDelete
  4. kalau dah ada sticker tu pun, masih tak berubah, tak tahu nak cakap ape nanti. heee

    ReplyDelete
  5. Dah lama x naik kenderaan awam. Bagus usaha ni.

    ReplyDelete
  6. insyaAllah lama2 timbul lah kesedaran tu secara tak langsung kan? :)

    ReplyDelete
  7. seronok bila mempunyai rakyat yang bertimbangrasa...
    semoga semua ada sikap prihatin...

    ReplyDelete
  8. Mmg perlu ada peringatan2 membina mcm ni skrng.. klu tak, org buat tak tahu je terutama golongan muda2 skrng...

    ReplyDelete
  9. Betul tu. Klo kite yg nk keluar nie trpkse berasak2 sbb brebut Dgn org yg luar tu nk msuk. Xreti nk bg laluan org nk keluar lgsg. Huhu
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
  10. xpaham..xreti timbg rasa lg xtau la ..buat baik..mesti org hargai..klu bukn dr org yg kita buat baik..mgkin balasnnye bukn dr org yg sama kn..

    ReplyDelete
  11. Fuza pernah naik LRT masa tu sarat preggy, balik kerja, tempat duduk penuh.
    Adik depan tu Tanya "Kakak mau duduk ka?"

    Takkan nak jawab nak, segan lah "Takpe lah dik"

    "OK kakak"

    ALAMAK...ibu mengandung meneruskan perjuangan berdiri. I can do it!! hehe

    ReplyDelete
  12. ramai aje yang masih buat tatau Mama.. memang tak tahula jenis apa cenggitu.. dah naik public transport maksudnya pun da public tapi dok fkir diri sendiri. haish..

    ReplyDelete
  13. bagus2. tapi macam mana pulak kalau foreigner yang tak paham bm?hehehe

    ReplyDelete

Alhamdulillah...terima kasih atas komen membina anda... ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Siti Aminah Wahab