Saturday, November 29, 2014

Berbelanja dengan bijak

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Selamat berhujung minggu semua..^_^

Rasanya ramai yang buat macam-macam aktiviti dengan keluarga harini.
Almaklumla, cuti sekolah ditambah pula dah gaji.
Mana yang masih ada cuti tahun, mungkin ambil cuti pula samada semalam atau Isnin nanti, pergi bercuti ke tempat menarik ataupun balik kampung.
Mana yang tak ambil cuti, mungkin keluar membeli belah bersama keluarga.
Lagi pula tengah jualan hujung tahun ni. Mau rambang mata dibuatnya.

Dalam sibuk berbelanja tu, berbelanjalah dengan bijak tau.
Camne nak berbelanja dengan bijak?


1. Senaraikan dahulu barangan yang diperlukan.
Sebelum keluar nak membeli-belah tu, apa kata buat senarai barangan keperluan. Asingkan barangan keperluan dan barangan kehendak. Yang keperluan memang tak dapat nak dielakkan tapi yang kehendak, mungkin boleh dipertimbangkan semula. Bukan apa, ianya sedikit sebanyak dapat mengelakkan pembaziran wang apabila masa-masa memerlukan.

2. Elakkan belian secara kredit
Lakukan pembelian secara tunai. Kita boleh keluarkan wang dipasaraya sebab kebanyakan pasaraya sekarang telah dilengkapi dengan mesin ATM. Ataupun kita juga boleh tukarkan kad ATM kita kepada kad Debit untuk mengelakkan pengeluaran wang yang banyak.

3. Belilah barangan buatan tempatan
Jika sebelum ni kita sukakan barangan berjenama dan mewah, apa kata kita ubah selera kita kepada barangan tempatan. Mungkin agak susah sikit tapi kalau bukan kita sendiri yang menyokong barangan tempatan, siapa lagi nak sokong? Ada juga barangan tempatan kita setanding dengan barangan berjenama. Lagi pula, sudah tentu barangan tempatan lebih murah.

4. Buat perbandingan
Dalam pemilihan sesuatu barangan, buat perbandingan dahulu dari sudut harga dan kualiti. Jika kita boleh dapat sesuatu barangan dengan harga yang murah dan kualiti yang tinggi, kenapa tidak kita pilih barang tersebut berbanding barangan yang berjenama dan kurang kualiti?

5. Penggunaan voucher
Sekarang banyak juga pasaraya yang menawarkan voucher belian jika kita menggunakan kad keahlian pasaraya tersebut. Gunakan sebaiknya voucher yang diberikan. Sekurangnya voucher tersebut dapat mengurangkan jumlah yang perlu dibayar. Bukan ke jimat kat situ?

Mungkin sahabat-sahabat MPA ada beberapa lagi tips yang boleh berkongsi dengan MPA lebih-lebih di waktu sekarang yang rata-rata nilai barangan naik.
Walau apapun, yang paling penting, UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI.
Kalau rasa mampu untuk berbelanja lebih, silakan.
Tapi andai rasa tidak, beringat-ingatlah untuk masa akan datang.

JOM BERBELANJA DENGAN BIJAK ^_^

Friday, November 28, 2014

Giveaway kerusiburok: Ole-Ole Phuket!

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png
hai semua blogger! 

seperti yang korang semua maklum, kerusiburok akan bercuti ke Phuket awal Disember ni (baca entri kerusiburok ke : PHUKET (intro)

jadi, kerusiburok bercadang nak bagi ole-ole dari Phuket kepada blogger2 sekalian.

bermula 25 Nove 2014 hingga 3 Dec 2014
KLIK banner di atas untuk sertai.

OLE-OLE utama akan diberi kepada 3 pemenang bertuah. 
tapi kalau ramai yang join segmen giveaway ni, 
saya akan tambah 7 lagi ole-ole untuk blogger bertuah! 
hehehe

3 x Ole-Ole Utama = T-shirt kenangan dari Phuket
(sebab tu conduct giveaway awal-awal, nanti pemenang boleh dapat saiz baju yang betul hehe)


JOM SERTAI! Mana tahu korang bertuah! Klik Banner kat atas tu ye untuk syarat yang simple :)


jom join ramai-ramai. ajak blogger lain sekali yer! 
di samping bersegmen, boleh jugak kita berblogwalking dan berkenalan! hehehe

babai.

There is no beautiful rainbow without rain.

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


P/S : minta maaf sahabat-sahabat semua yang singgah ke sini. 
MPA tak sempat nak BW lagi atas kesibukan tugas.
Insya Allah, will do my best untuk BW sahabat-sahabat semua.

Salam Jumaat - Sedekah

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Sumber : facebook
 
Perkataan yang baik itu SEDEKAH,
Langkah perjalanan ke masjid itu SEDEKAH,
Dan membuang halangan dari jalan itu SEDEKAH

HR Bukhari & Muslim

Thursday, November 27, 2014

Mom & Dad

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Betul tak kita macam-macam tanya pada mak, tapi tanya satu je pada abah iaitu "mana mak?"

Untuk MPA, ya betul, MPA lagi rapat dengan mak daripada abah.
Sebab abah sibuk dengan tugas mencari rezeki buat kami sekeluarga.
Lagi pulak, abah MPA garang masa kami kecil dulu.
Itu yang membuatkan kami adik-beradik lebih rapat dengan mak daripada abah.

Tapi tak mustahil juga ada yang rapat dengan abah berbanding emak.
Lain orang, lain latar belakangnya kan?

Walau apa jua pun, hargailah mak abah sementara mereka masih ada.
Jika mereka telah tiada, kita sedekahkan Al-Fatihah buat mereka, semoga sedikit sebanyak dapat membantu mereka di'sana'.

Spontaneous Thursday - Berdikari

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Adakalanya bagus untuk bersendirian,
Kerana ia mengajar kita untuk lebih berdikari

Wednesday, November 26, 2014

Wordless Wednesday - Rumah

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Terimalah seadanya...

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Sumber : Google

Harini akan diumumkan keputusan UPSR buat 473,175 calon UPSR tahun 2014.

Rasanya sekarang ni majoriti ibubapa dan murid-murid samada tengah menanti ataupun ada yang dah tahu pun keputusan di sekolah. Keputusan bukan hanya boleh diketahui di sekolah saja, malahan semakan keputusan UPSR 2014 turut boleh dilakukan dengan perkhidmatan SMS melalui 
mySMS 26888. Perkhidmatan ini diaktifkan bermula hari ini, 26 November 2014 dari jam 10 pagi hinggalah 2 Disember 2014 pada jam 11.59 malam.

Tahniah dan syabas diucapkan kepada yang memperoleh keputusan cemerlang dan baik. 
Teruskan usaha kalian kerana perjalanan kalian masih panjang dan jauh lagi.

Kepada yang kurang bernasib baik, jangan kecewa dan putus asa.
Ada banyak lagi ujian yang bakal kalian tempuh.
Kuatkan semangat dan buktikan yang gagal pada kali ini, tidak bermakna akan selamanya gagal.

Kepada ibubapa pelajar, terimalah seadanya keputusan anak-anak kalian.

Jika keputusan mereka baik, Alhamdulillah dan tahniah.
Mungkin boleh difikirkan sesuatu sebagai penghargaan dan ganjaran buat mereka agar mereka dapat meneruskan momentum kejayaan mereka di masa akan datang.

Jika keputusan mereka kurang baik, berilah kata-kata semangat dan perangsang kepada mereka.
Jika kita merasa kecewa, fikirkanlah, apatah lagi mereka.
Tidak mustahil kegagalan mereka pada hari ini merupakan pemangkin yang terbaik buat mereka membuktikan kejayaan cemerlang mereka di masa akan datang.

Walau apapun, selalulah rangsang anak-anak dengan kata-kata yang menguatkan semangat mereka untuk mengejar kecemerlangan, bukan hanya di dunia, malahan akhirat juga.

Wordless Wednesday - Membazir masa

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png
Sumber : facebook

Tuesday, November 25, 2014

Segmen Pencarian Bloglist untuk Bulan Disember 2014

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Segmen Pencarian Bloglist untuk Bulan Disember 2014.
15 Blog dicari untuk menjadi penyeri di sidebar blog Truly Love... 

Syarat-syarat Penyertaan:

1. Follow Blog Maria Firdz
2. Add G+ +Maria Firdz 
3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Disember 2014 #48 Jam"
4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML;
5. Publish dan hantarkan entry penyertaan di entry ini.

Segmen ini bermula 25 November 2014 jam 12 tengah hari dan akan tamat pada 27 November 2014 jam 12 tengah hari.


Jom support segmen ringkas ini...

Jom Support Kak +Maria Firdz ..^_^

Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....


WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!! 
  • Menggebu dan mencerahkan kulit
  • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
  • Menghilangkan parut dan kedutan
  • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
  • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )
  • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang 
  • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
  • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
  • Menghilangkan ‘blackheads’ di muka
  • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
  • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
  • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
  • Boleh menghilangkan bau badan
  • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak )



EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
  • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu  menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam
  • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
  • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :
  • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.
  • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.
  • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.
  • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
Soalan yang kerap ditanya :
  1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus
  2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.
  3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance
  4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta  kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu. 
  5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.
  6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain )
  7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi. 
  8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan. 
  9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat ‘mild’ dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.
  10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.
  11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.
  12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh  badan.
  13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.

Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)



Sila jawab soalan-soalan berikut :

Siapakah akan mencuba Ephyra Skin Bar? Saya sendiri

Umur pengguna? 32 tahun

Jantina pengguna? (Lelaki / Perempuan)

Jenis kulit? (Berminyak, Kering, Kombinasi, Sensitif)

Masalah kulit yang dihadapi. Jelaskan kenapa anda perlu dapatkan Ephyra Skin Bar.

Masalah kulit yang dihadapi ialah bintik-bintik hitam, parut jerawat serta liang roma terbuka.
Saya ingin mencuba dan menikmati sendiri Ephyra Skin Bar seperti yang sedang diperkatakan serta mempromosikan kepada ahli keluarga yang mempunyai masalah yang lebih kurang sama dengan saya.

Pengguna Ephyra? (Ya / Tidak)

Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

Terima kasih kak Mia!!

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Alhamdulillah, MPA dah terima Bugslock yang MPA menang kat SINI.


Tapi kali ni bukan menang terus senyap je tau. MPA dan para pemenang diberi tugasan oleh Kak +Mia Liana. Kami dikehendaki review bugslock ni berdasarkan syarat-syarat yang telah ditetapkan sebelum 10 Disember 2014. Walaupun lama lagi, tapi dah nak kena mula juga. Bukan apa, takut terlupa je.

Nantikan review daripada MPA yer. Wish me luck. ^_^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Siti Aminah Wahab