Saturday, January 31, 2015

Be careful

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Be careful not to forget Allah when things are going great.
Be faithful and know that Allah can take back just as fast as He gives.

Berhati-hatilah untuk tidak melupakan Allah apabila segala yang berlaku adalah baik belaka.
Percaya dan ketahuilah bahawa Allah mampu mengambilnya semula sepantas pemberianNya.

Terkadang kita ni cepat benar terlupa apabila senang. Bergembira dan menikmatinya tetapi tidak bersyukur dan mengingati Allah. Akibatnya, tiada yang mustahil bagi Allah untuk menarik kembali pemberianNya kerana segalanya adalah hak mutlak Allah. Inilah yang dinamakan kesenangan dan kesusahan itu ujian daripadaNya.

Ingatan buat diri MPA dan sahabat kesayangan MPA semua agar tidak mudah lupa padaNya. Wallahu a'lam.

Thursday, January 29, 2015

It's birthday

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


SELAMAT HARI LAHIR!!

Opst, harini bukan hari lahir MPA, tapi hari lahir Abah MPA. ^_^
Alhamdulillah, harini genap usia Abah 57 tahun. Dah tak lama je lagi nak pencen.

(Abah dan Mak bersama satu-satunya cucu, buat masa ni la...)

Semoga diberkati umur Abah, dimurahkan rezeki cucu cicit serta dipermudahkan urusan akhirat dan dunia...aamiin Ya Rabb

Untuk sambutan hari lahir Abah, kami adik beradik dah advance celebrate hujung minggu baru ni je di Restoran Tupai-Tupai, dekat Jalan Dewan Bahasa dan Pustaka.


Budak tecik ni tengah mengikut apa orang buat. Orang nak pilih menu, dia pun sibuk jugak. Layankan jela.


Last-last, amik steamboat jela. Senang. Tinggal nak ambil isi kandungannya jer.


Penutup, kita pekena ais krim malam-malam yer.
Minta maaf tak banyak gambar sebab ada sesetengah MPA suka jadikan koleksi peribadi, tambahan pula MPA tak minat nak bergambar sangat.

Idea makan kat sini adalah daripada adik-adik MPA sendiri. Mulanya cadang nak beli kek dan sambut simple je kat rumah. Alih-alih, adik-adik ajak pergi sini. Ikutkan jela, sekali sekala.

Sambutan terpaksa diawalkan disebabkan hujung minggu ni MPA akan balik ke Perak, manakala Angah akan balik ke kampung suami di Kelantan. Tinggal adik yang lelaki dan bongsu jer.

WE ALWAYS LOVE YOU ABAH!!

Hanya kerana Allah

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Wednesday, January 28, 2015

Segmen Bloglist Februari - Jun by Cik Manis

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Jom meriahkan segmen sahabat kita ni.
Nak join, klik banner atas yer, ataupun SINI. ^_^

Jom support sesama blogger.

WW - Be silent

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Rezeki daripada Allah

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Alhamdulillah. Hari ini, diawal pagi lagi, team MPA ada yang senyum lebar sampai ke telinga, tapi ada juga yang bermuram durja (guna bahasa sastera sikit ek...). Sebabnya...


Alhamdulillah, masing-masing dapat berita gembira daripada orang atasan kami. Walau apapun, segalanya daripada Allah. Penggunaan alat kira-kira tengah hangat dicari sekarang. Mana taknya, masing-masing tengah buat kira-kira, termasuklah MPA sendiri. Hihi


Kami cuma dapat surat saja, amaun tersebut belum masuk lagi dalam akaun bank masing-masing. Jadi, sempat sangat nak buat kira-kira sebelum ianya masuk dalam akaun. Banyak perkara dan faktor yang perlu ambil kira ni, termasuklah memenuhi keperluan mengatasi kehendak. Kalau ikut kehendak, macam-macam nak tapi kena beringat pula bila time susah nanti. Insya Allah, MPA dapat buat kira-kira yang terbaik untuk diri dan keluarga MPA, mudah-mudahan ianya tidak dibazirkan begiu sahaja. Buat sahabat-sahabat, mungkin ada sesuatu yang boleh MPA sediakan sebagai tanda penghargaan daripada kalian. Insya Allah. ^_^

Wordless Wednesday - A beautiful heart

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Tuesday, January 27, 2015

Jangan lihat

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

Sumber : facebook

Jangan lihat APA orang lain dapat
Jangan lihat KENAPA dia lebih bahagia

Kerana kita tak pernah tahu,
ujian APAKAH yang Allah pernah letakkan dibahunya

Kadangkala, apa yang kita nampak, kebetulan adalah hikmah daripada ujian yang telah dia lalui. Dan kadangkala dia bijak menyembunyikan rasa resah gelisah dengan mempamirkan rasa bahagia dan gembira. Tak mustahil kan?

Jadi, kita doakan segala yang terbaik buat mereka. Mudah-mudahan apa yang kita doakan, akan kembali kepada kita. Insya Allah.

P/s : sebenarnya nak sedapkan hati ni sebab esok akan terima surat bonus. Semoga MPA redha dengan segala ketentuanNya. Aamiin

Mengungkit

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png

 
MENGUNGKIT adalah umpama membuka aib orang lain

"Wahai sekalian manusia yang beriman dengan lidahnya, (namun) belum masuk iman ke dalam hatinya. Janganlah engkau sekalian mengumpat orang-orang Islam dan jangan membuka aib mereka, (kerana) sesungguhnya orang yang membuka aib saudaranya yang muslim, maka Allah akan membuka aibnya. Dan siapa yang aibnya dibuka Allah, maka Dia akan membukanya sekalipun di dalam rumahnya (HR. Muslim Abu Daud dan At-Tirmizi)

Monday, January 26, 2015

Segmen Bloglist Sakura Blog Qaseh Ku

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png


Jom support sahabat blogger kita, dengan samada klik banner atas atau SINI.

Selamat bersegmen...^_^

Masa untuk servis kereta

Bismmillahir Rahmaanir Rahim photo vectorbismillahpink2.png
Semalam MPA berkesempatan pergi servis kereta. Memang dah sampai masa servis pun. Lagipun minggu depan nak balik Perak. Mestilah kena servis.
Tu dia buah hati pertama MPA dah naik atas, bersedia untuk diselenggara. Selalu samada pergi dengan Papa atau MPA pergi sendiri. Tapi dah dua-dua cuti, bolehla pergi bersama dengan Amir sekali.


Amir dah besar, dah senang handle dan kurang ragamnya duduk kat bengkel lama sikit.

Masa nak hantar servis kereta, kita kena tau sikit-sikit pasal kereta. Apa yang perlu ditukar pada masa-masa tertentu. Menurut Sumber kat SINI, antara yang ditukar sewaktu servis kereta adalah :

1. Minyak Hitam

Minyak hitam yang bukan jenis sintetik perlu ditukar pada setiap perjalanan menjangkau 5,000km atau selama 3 bulan. Kalau minyak jenis sintetik, berkemungkinan boleh menjangkau perjalanan sehingga 7,000km atau 10,000km. Untuk kereta MPA ni, selalunya MPA servis 3 bulan sekali sebab susah nak capai 5,000km perjalanan. Sebab sekadar pergi balik kerja jer. Tapi kalau kereta Papa, memang Papa mintak minyak untuk 10,000km. Kereta Papa khas untuk jalan jauh. Cuma sekali sekala jer bawak kereta MPA untuk jalan jauh. Ikut mood. Hihi

2. Filter / Penapis

Kebiasaannya, apabila tukar minyak enjin, maka tukarlah juga filter minyak. Cuma kadang-kadang bila pomen periksa filter angin dah kotor tahap kritikal, mereka tolong tukarkan jugak. Sahabat perasan tak kadang-kadang pomen cuma sembur je filter angin kita dengan angin kuat. Ikut pada Papa, tu masih boleh guna lagi, cuma bersihkan jer. Kalau salah, tolong betulkan ek.

3. Spark Plug

Kebiasaannya ditutkar 20,000km perjalanan mengikut buku jadual penyelenggaraan. Tapi tak menjadi masalah sekiranya sehingga 30,000km hingga 40,000km. Tapi kalau dah lebih 40,000km, jika tidak ditukar, elektrod akan menipis dan perlu ditukar. Harga untuk 4 biji dalam RM 20.00 hingga RM 25.00. Kalau MPA selalunya bila kereta mula tersenggut-sengut, ataupun rasa tak sedap je bawak kereta, MPA akan tukar. Kebiasaanya, MPA beli Spark Plug kat kedai spare part, lepas tu ke bengkel mintak tolong pomen tukarkan. Kos upahnya murah dan adakalanya kos upah percuma. Bergantung pada bengkel.

4. Bateri Kereta

Kebiasaannya 18bulan hingga 2 tahun, bergantung cara penggunaan. Jika selalu mengisi semula air suling, ia mampu bertahan selama 2 tahun. Tapi kalau lupa isi dan selalu kering, maka cepatlah jangka hayatnya. Yang ini selalu orang panggil 'Bateri Basah'. Kalau yang 'Bateri Kering' / Free Maintenance Battery pula, tak perlu isi air suling tapi lebih mahal daripada yang basah tadi. Ini khas untuk orang yang selalu lupa isi semula air macam MPA. hihi

5. Timing Belt

Kebiasaanya 60,000km untuk kereta Proton Saga dan Wira (ni MPA kena alert ni!); Proton Waja mampu bertahan sehingga 90,000km manakala Honda CRV mampu bertahan sehingga 160,000km. Timing belt bergantung kepada jenis kenderaan.

6. Clutch Plat

Clutch plate ni adalah perkara subjektif. MPA selalunya tunggu Papa yang komen, baru tukar sebab dia lebih berpengalaman dan berpengetahuan. Hihi

7. Fuel Filter

Kebiasaanya penukaran berlaku apabila perjalanan kenderaan mencecah sehingga 40,000km. Untuk MPA, selalunya MPA akan tukar dalam kiraan 4 kali servis. Maksudnya, masa servis kereta kali ke-4, MPA akan mintak ditukarkan fuel filter.

Itulah serba sedikit yang MPA nak berkongsi dengan semua. Sebenarnya banyak lagi tapi untuk semalam MPA servis kereta, MPA cuma tukar no. 1,2 dan 7 jer. Yang lain, belum sampai masanya lagi. Kalau untuk lebih lanjut, boleh rujuk kat SINI.

Nasib baik Papa pandai bab kereta ni. Dialah penasihat MPA. Alhamdulillah. ^_^

Okla, jom periksa kereta masing-masing. Dah sampai masa ke belum untuk diservis. Selalunya musim perayaan ni ada promosi di bengkel-bengkel kereta. Bolehla dihantar jika ada promosi yang best tu. Selamat servis kenderaan semua. ^_^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Siti Aminah Wahab