Wednesday, July 31, 2013

Dugaan bulan puasa

Bismillahir Rahmannir Rahim
Alhamdulillah
Assalamualaikum
Dah 22 Ramadhan ek harini...cepat betol masa berlalu...kejap je...pasni mesti rindu nak buat Tarawih dan yang bestnya masa ni la kita boleh jumpa kawan2 lama...ada yang tak berubah, tak kurang ada yang berubah langsung, maksud saya dari segi fizikal la...kena perhati lama2, barula perasan sapakah gerangannya orang itu...hehehehe
Ada macam-macam dugaan bulan puasa ni...macam2 kita kena jaga...mata, telinga, hidung, mulut dan yang paling penting sekali HATI...tol tak?...sebab kalau HATI tak betol, semua tak betol...dan yang paling penting sekali, pada masa ni la kita nak mengawal NAFSU kita...especially dalam hal membeli belah...
Harini mostly dah gaji dan for sure, sibuk nak shopping sebab raya nak dekat...Oleh itu, selamat bershopping dan beringat2 ye nak shopping tu...kang tau2 lepas raya dah sangap...
Ni lebih kepada diri sendiri...kepada mana2, harap tak terasa yer...tak salah kot nak mengingati sesama kita...kalau saya terlupa, tolong ingatkan yer...hehehehe
Wallahua'lam

Partner aku ni tengah menahan dugaan..sabar yerrr...hehehe

Monday, July 29, 2013

Berpuasa di kampung Bagan Datoh


Bismillahir Rahmannir Rahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...


Alhamdulillah, dapat 2 hari berpuasa di Bagan Datoh, Perak. Kebetulan, hanya adik papa 2 orang je kat rumah.

Sabtu petang dalam dekat waktu berbuka, abang papa pon sampai. Ramaila sikit nak berbuka Sabtu tu.
Tapi Ahad, berkurang balik. Abang papa dan adik papa yang belajar kat Ipoh balik petang Ahad. Tinggal kami, mentua dan adik papa yang bongsu, Farid.

Macam biasa, balik bukan kosong, ada projek. Kali ni projek cat rumah dan buat bilik. Dah ramai2 dan ramai yang khawin dan ada anak, kenala buat bilik. Baru ada privasi.

Rumah kita cat warna light green. Alhamdulillah, untuk 2 hari, dapatla 2 bilik. Tapi ni semua kat rumah bawah. Rumah atas nak kena buat bilik jugak. Jadi yang tu, coming soon. Hehe.

Hari Ahad tu, Ateh, anak yang mentua jaga datang, dapatla main dengan Amir. Mulanya Amir malu2 walaupon Ateh tu lelaki. Amir memang, first time jumpa memang malu2 macam mama dia dari kecik sampai sekarang. Hehe

Dah masuk line, berbahasa la antara mereka. Hanya mereka dan Allah je yang tau. Hehe
Alhamdulillah, mereka main tak bergaduh walaupun masing2 berkenan mainan yang sama. Gitulah anak mama dan papa ye.

Lagi satu, Amir buat tak heran je bila aku dan papa dukung atau pegang Ateh. Maksudnya ada peluang la ni yer. Hehehe

Ramadhan ke-20

Bismillahir Rahmannir Rahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...
Sedar tak sedar dah hampir 20 hari kita berpuasa yer...sedihnya dah nak tinggalkan bulan Ramadhan...kena kuatkan usaha dan menambahkan amal ibadah ni...sebab tahun depan tak mustahil kita tak berjumpa Ramadhan lagi...huhuhuhu
10 Tips for the Final 10 Days of Ramadan
1. Since you are already waking up for sahoor, pray 2 rakahs of tahajjud with extra dua.
2. If sisters cannot pray, they can also capitalize on the blessings by reading Quran from memory, read its translation or listening to Quran.
3. You've been served your iftar for almost 3 weeks. Get those gloves on and serve others. Trust me. You will feel great even if the food runs out.
4. Have takeout for Iftar so that your wife doesn't feel so tired from cooking and ends up not making it to taraweeh.
5. Start planning for a spectacular Eid. Instead of going around and shopping for clothes, save the money, decorate the house, and plan your first weekend after Ramadan with your family for a get away.
6. Take necessary steps to prevent post-Ramadanitis. Start thinking about setting 3 goals you wish to achieve after Ramadan and ask your spouse to hold you accountable with kind reminders and encouragements.
7. Have iftar at a park/forest, read Quran around a campfire, tell stories of the sahaba and pray a few rakahs of taraweeh with friends and family on a summer's night.
8. Don't focus on any odd night of the last 10 nights. Do different types of ibadah for each of the last nights by mixing and matching them. For example, reading quran, do some extra tahajjud. On another night, do some tahjjud and clean the masjid etc.
9. Don't give up. Even if you've been a little behind this month, there is still time. As long as you try, you're not slipping.
10. Give sadaqah to a poor person every night of the last 10 nights.
Credit to http://www.owhsomuslim.com for the info regarding our ibadah

Friday, July 26, 2013

Balik kampung

Bismillahir Rahmannir Rahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Cadang gerak balik kampung awal skit nak berbuka kat luar...sekali jem teruk daaa...nasib baik Amir tak ragam...

Bersabarlah yer wahai sekalian...sesungguhnya kita sedang berpuasa...

Wallahua'lam

Buku

Bismillahir Rahmannir Rahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Entry yang dulu kan aku ada cakap yang ada pesta buku kat depan office kan...setelah ditimbang2 disukat2 dikira2, akhirnya aku tak jadi beli buku kat situ lepas aku pergi ke MPH Terminal Bersepadu Selatan (TBS)...

Ada buku yang paling menarik kat MPH tu yang aku berkenan sangat...buku apa yer...sabar...nanti aku dah beli aku bagitau...dah tentu buku ni bukan untuk mama papa Amir jer...untuk Amir sekali...hehe

Tuesday, July 23, 2013

Awaken Your Inner Intellectual

Bismillahir Rahmannir Rahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Just want to share something that I feels it's interesting :

"One of the best ways to keep our minds sharp, particularly as we age, is to learn something new every day. This doesn't necessarily required continued schooling or laborious topical research. Rather, it is achievable simply by taking a few minutes each day to read something of subtance". - Daily Dose of Knowledge.

Thanks a lot to my collegue to borrow me for a while to read this beauty books.

Pesta Buku

Bismillahir Rahmannir Rahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Harini keluar je lif nak masok office, opocot!!...terkejut makcik...

Mana tak terkejut, semalam tak masok office, masok pon untuk punch card je sebab ganti orang...tau2 pagi ni depan office dah macam pesta buku gamaknya...

Waduh!!...bikin gawat...hehe

Belek punya belek, best gak buku2 yang dijual...macam2 ada...tapi buku english la...nak cari islamik memang tak jumpa la...harga pon murah2...tapi sayangnya, baru bapa haribulan dan bulan apa...btol tak?...

Kata senior aku, sampai jumaat ni...masalah problemnya aku gaji rabu.minggu depan...nak mintak dana dari papa, sian lak sebab weekend ni nak balik kampung...dah memang belanja dia yang keluar...

Takpela, rancang betol2, dapat 1-2 untuk Amir pon jadila...nak jugak tu...because I am book lover...kadang2 bising papa, buku banyak2 nak buat apa...kita buat perpustakaan...hehe

Wallahua'lam

Monday, July 22, 2013

Jerebu lagi

Bismillahir Rahmannir Rahim
Alhamdulillah
Assalamualaikum
 
 Semalam diberitakan kat Melaka jerebu...harini tadi aku g solat kat Level 14, nampak KL dah makin kelabu asap...alahai, dugaan bulan Ramadhan ni...harap2 sempatla kami balik kerja sebab mask ada kat rumah....tak bawak...huhuhuhu
 
Semoga keadaan cepat pulih ke sedia kala sebab cadangnya kami nak balik Perak weekend ni...nak berpuasa kat sana...memang rutin kami setiap tahun untuk berpuasa kat kampung...sepatutnya awal Ramadhan haritu, tapi disebabkan jatuh pada tengah minggu, tak dapatla kami nak balik...kalau weekend, memang kami balik...tengokla, ada rezeki insya Allah, sambut puasa di Perak....
 
Harap2 jerebu yang 2nd round ni, takla melarat sampai ke raya...kalau tidak, susah nanti...huhuhuhu
 
 
 
 

Sunday, July 21, 2013

Ramadhan - projek mak abah

Bismillahir Rahmannir Rahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Projek mak & abah bulan Ramadhan tahun ni nak agih2kan bubur lambuk percuma pada hari Ahad...dengan niat nak bersedekah...sebab tu anak2 yang kne amik part sediakan juadah berbuka...

Minggu lepas Alhamdulillah, sambutan amat baik...Alhamdulillah, habis...minggu ni tak pasti lagi...

Apa2pon anak2 mak abah doakan semoga mak abah sentiasa dimurahkan rezeki...insya Allah...aamiin

AMIR - Tak nak makan

Bismillahir Rahmannir Rahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Korang ada masalah tak tiba2 anak2 tak nak makan?...agak susah hati jugak kan...aku tengah susah hati ni Amir tak nak makan...huhu

Makan sikit2 je dah...kalau nasi tu dah tak abis dah sekarang...tak macam dulu...sebelum ni Amir jenis pemakan...bagi apa je, dia sebat je...kecuali pedas la...

Semalam tengahari dia tak nak makan nasi...tiba2 terlintas nak buatkan kentang lenyek untuk dia...Alhamdulillah, habis...harini pagi tadi pon sama, habis...aik, nak jadi omputeh lak budak decik ni...hehe

Apa2pon, selamat melayan kerenah anak2...

Wallahua'alam...

Saturday, July 20, 2013

Ramadhan ke-11

Bismillahir Rahmannir Rahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Alhamdulillah, kiranya harini dah masok fasa ke-2 bulan Ramadhan, btol x?...cepat btol masa berlalu...

Semalam hari Sabtu, turn anak2 memasak...dah memang tu rutin sejak anak2 mak besar ni..hehe...

Ok, semalam aku masak pasta carbonara (wah, stail omputeh gitu...hehe), papa dengan projek koktel (papa pon tak nak kalah...hehe), angah dengan projek wafer dia (dari sebelum raya cari, baru ni dapat)...

Apa2pon terima kasih papa carikan air teh bunga kat bazar...memang favourite aku dari dulu lagi especially makan bunga nyer...best tau...hehe...

Wallahua'lam

Friday, July 19, 2013

Kenangan Mengusik Jiwa - Portable Hard Disk

Alhamdulillah 
Assalamualaikum 

 Harini ada bawak portable hard disk pergi office...saja nak tengok2 dan update movie yang kawan2 ada download dari internet...sekali godek2, terbukak fail2 lama... 

 Adoi, lama btol terperap fail2 tu...kalau tak salah, aku mintak tolong adik lelaki aku beli masa tahun 2008 rasanya...sebelum ni document tu semua dalam desktop...haritu nak lupuskan desktop sebab dah tak boleh guna, adik lelaki aku tu backup la dalam portable hard disk ni... 

 Terimbau balik kenangan lama masa zaman hingusan...aku dulu bukan jenis melawa...jenis sempoi...yang melawa roomate aku...kat mana ntah dia sekarang...senyap je... 

 Dolu aku la paling rajin salin nota...kawan2 aku tukang copy...tulisan tu jangan cakap la...asal lepas boleh baca...hehe... 

 Lama jugak 4 tahun kat JB...masa bulan Ramadhan, sanggup berjalan kaki jauh nak pergi Param (Pasar Ramadhan)....kalau tak puasa lak, cari geng, masak megi dalam bilik senyap2...hahahahah

Tu la dia zaman nakal kami...sekarang masing2 dah besar2...nak jumpa sekali sekala pon susah...maklumla, masing2 dah berkeluarga dan bersepah2...baru2 ni dapat tau sorang ada kat Oman, ikut suami...sorang ada kat Singapore, kerja sana....sorang ada kat Sarawak, memang dia orang sana...yang lain2 tu ada kat Terengganu la, Penang la, Kelantan la, Johor la...macam2 la...

Apa2pon sekali sekala kena jumpa / wat gathering gak...baru gempak...

Windu la kat korang....huhuhuhu


ni la budak kelas kami...sikit je kan...


ni part dengki orang belakang...hehehehehe


Kenangan di bulan Ramadhan

Bismillahirrahmannirahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...


Alhamdulillah...dah masok hari ke-6 dah...cepat btol...nanti kjap je dah abis Ramadhan...
Masuk bulan Ramadhan ni, teringat kisah masa belajar kat Muar dulu...mana yang satu asrama dengan aku, memang ingat sangatla...

Masa tu tahun 1999, kebetulan bulan Ramadhan jatuh awal tahun...jadi tinggal kami jela budak2 form 5 kat asrama...budak form 4 blom masok lagi...maklumla dah jadi senior, kita je situ, apa lagi, conquer la...hehe

Nak di jadikan cerita, satu haritu, aku & kawan2 bangunla macam biasa nak g sahur kat DS (Dewan Selera)...dah sampai pintu asrama, sekali tolak tak boleh...adoi...pintu ada 2 je pulak tu...dua2 berkunci...parah...budak2 asrama sebelah dah start kuar g sahur...kita ni berkunci kat dalam...menjerit2 la kami mintak tolong...mana tak nya...waktu sahur kan singkat je...masa terus berlalu....

Alhamdulillah, ada la kawan dari asrama sebelah bagitau warden...warden pon bukakkanlah pintu asrama...warden yang duduk kat asrama ni kebetulan takde, balik kampung...yang bukakkan pintu warden lelaki yang duduk dekat2 asrama kami jer...akibat dah terlewat, sekali turun DS, segerombolan terus...budak2 lelaki tengok terpinga2 je...lantakla...orang dah lambat ni...huhuhu

Akibat baik sangat la ni kena kunci...memang kenangan btol la...hehehe

Rindu btol dengan kawan2 Muar...bila la boleh jumpa yer...jumpa dalam facebook ada la...tu mana yang jumpa...yang tak jumpa ramai jugak...mana taknya, susah senang bersama walaupun hanya 2 tahun...rindula kat korang...huhuhu


Ni la budak2 kelas aku...5 Sains 5 - Al-Hariri...depan tu yang perempuan cikgu kimia, Cikgu Noraini...yang lelaki tu kalau tak salah penolong kanan 1...tak ingat nama apa...hehehehe

Nak interframe punya pasal, sampai sanggup panjat kerusi tu...hehehehe

Tuesday, July 16, 2013

Ramadhan ke-6

Alhamdulillah
Assalamualaikum

Alhamdulillah, berbuka semalam dengan kadar sederhana....mak masak pasta spiral...ada la skit2 dari jiran2 sebelah rumah...

Semalam, 15hb July birthday adik aku yang lelaki...Alhamdulillah, dah besar anak mak...heheheh

Celebrate insya Allah, weekend ni la kot, kalau ada budget...klo tak pon, postpone ke hujung bulan...faham2la tengah2 bulan ni...huhuhuhu

Insya Allah ye nenek amir dan dada amir...

Monday, July 15, 2013

Ramadhan ke-5


Bismillahirrahmannirahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...


Alhamdulillah, dah hari ke-4...cepat btol masa berlalu...hari ni pon hari Ahad pertama dalam bulan Ramadhan tahun ni...

Alhamdulillah, harini aku buat kuih talam berlauk...hasil tunjuk ajar mak...tapi lembik skit...terlebih air...huhu

Yang istimewa harini birthday mak yang ke-51...aku buat talam berlauk, papa pulak buat telur bungkus, angah pulak buat pavlova (ni akibat penangan masterchef la ni...hehehe) dan adik masak nasi goreng khas untuk mak...

Belum boleh celebrate lagi sebab ada sorang lagi birthday bulan ni...nanti aku bagitau ye bila sampai masanya...

Apa2pon, mak, along nak ucap selamat hari lahir...semoga diberkati umur, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan...terima kasih banyak2 kerana melahirkan along dan adik2 ke dunia ni, menyayangi, mendidik dan menjaga kami sejak kami lahir hingga ke hari ini...

Jasa dan pengorbanan mak memang tak dapat kami balas....semoga Allah membalas segala jasa dan pengorbanan mak...insya Allah...

Kami sayang mak!!!

Saturday, July 13, 2013

Ramadhan ke-4

Bismillahirrahmannirahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...
Alhamdulillah, dah masok hari ke-3 kita puasa...jap je kan...harini hari Sabtu, hari cuti mama tapi papa kerja...tapi papa sempat balik la nak buat projek ni...
Projek kami harini bergedil...buat 2 jenis...ayam dan daging...papa yang nak buat 2 jenis guna daging burger Ramly...
Alhamdulillah...cukupla untuk kami sekeluarga dan juga untuk sedekah pada jiran2...ni kalau jiran2 hantar, jadi banyak la nanti...Alhamdulillah...

Friday, July 12, 2013

Ramadhan ke-2

Alhamdulillah

Assalamualaikum

Alhamdulillah, untuk Ramadhan ke-2 semalam, adalah seorang hamba Allah yang kerja sama2 dengan aku, tolong ambilkan bubur lambuk yang ada dekat masjid yang dekat ni je

Bukan aku sorang je dapat, dia ambilkan untuk semua pekerja perempuan.

Alhamdulillah

Yang Maggi Magic Meal tu pon dia gak yang kasi.

Alhamdulillah, yang tu project untuk weekend.

Harini, belum tau lagi camne.

Insya Allah, ada rezeki ada la.

Kalau takde, takpe.

Rezeki Allah kan banyak atas muka bumi ni.

Wallahu 'alam

Semanis Kurma - Ibu Bapa Genius

Alhamdulillah
Assalamualaikum

Malam tadi layan Semanis Kurma - Ibu Bapa Genius...cemburunya tengok ibu bapa yang berjaya mendidik anak-anak mendekati Maha Pencipta...rasa teringin - opst! tak boleh teringin, kene buat jugak untuk anak2 aku pon genius takwa macam kata Ustazah Siti Nor Bahyah...antaranya baca Quran dari masa mengandung ataupung dengar pon boleh jugak...

Tajuk malam tadi mostly berkaitan Surah Luqman...penerapan mengambil kira Aqidah, Ibadah, Akhlak...setiap anak lain ragam dan sikapnya...ada macam-macam cara nak didik...ada yang kena tegas, garang, pujuk dan macam-macam...tapi setiap kesalahan yang anak-anak lakukan mesti ditunjukkan ianya salah dengan cara yang penuh hikmah...

Mulakan ajar anak-anak dengan Al-Quran sebab bila ada Al-Quran dalam diri anak-anak, segala apa yang dicakapkan mudah diterima anak...Ajari mereka dengan currency dosa dan pahala contohnya : Amir, tolong la mama ni...dapat pahala nanti, etc.

Itula dia antara isi penting dalam Semanis Kurma malam tadi...Wallahu a'lam

Thursday, July 11, 2013

Ramadhan pertama


Bismillahirrahmannirahim...

Alhamdulillah...
Assalamualaikum...


Alhamdulillah...dah lepas sehari kita puasa...macam2 ragam hari pertama puasa...klo traffic jam time balik tu, jangan kata la...memang teruk la...huhuhu

Aku kerja, sampai umah kalau biasa2 kol 6.30 - 6.45...semalam, kol 7 baru sampai...memang tak sempat masak...nak singgah beli pon, orang kata tinggal lauk kesian...huhuhu...

Nasib baik tinggal dengan orang tua...weekend turn aku dan adik beradik serve mak pulak...sian mak...


Alhamdulillah...banyak lauk untuk berbuka berkat jiran2 bagi...Alhamdulillah...
Amir sebelum berbuka dah start dulu...orang semua dah abis, dia tak abis2 lagi...haish budak ni, kalah orang puasa...hehe


~ Itulah dia ragam anak2...bila mereka dah besar, mesti kita rindu saat ini...semoga Amir menjadi anak soleh dan menjadi kesayangan penduduk langit dan bumi...aamiin...

Wallahu 'alam

Tuesday, July 09, 2013

Ramadhan 1434H

Alhamdulillah
Assalamualaikum

Semalam dah diumumkan yang esok kita akan berpuasa dalam bulan Ramadhan...Maksudnya malam ni kita dah start Terawih la yer...Aku buat kat rumah jela...nak buat kat masjid ramai2, macamana dengan anak kecil...kalau dah besar sikit bolela...lagipon takkan nak tinggal kat rumah plak...insya Allah, ada rezeki, boleh buat dengan suami...Amir bole la tengok camne perlaksanaan solat Terawih tu...

Yang penting, jangan lupa niat dan doa berbuka puasa ye...


Aku doakan semoga kita semua mengambil iktibar, pengajaran dan upgrade amalan kita sepanjang bulan Ramadhan ini dan berterusan selamanya...bukan dalam bulan Ramadhan je yer...hehehe

Wallahu 'alam


AMIR - Jalan tak ingat dunia

Bismillahirrahmannirahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...


Alhamdulillah...adik ipar (adik papa, Cik Mat) dapat sambung belajar kat ILP Ipoh dalam bahagian Elektrik...Alhamdulillah...

Masa hantar dia haritu, Amir sekali dapat jalan, memang tak ingat dunia...jalan jer...


Sekali masok kte, bru minum air skit dah trus terlentok....bawak g surau, mama nk solat pon tak sedar...tu la...lasak sangat...mama papa suruh duduk rehat, tak sampai seminit, bangun jalan lagi...


Itulah dia ragam anak2...kadang2 kelakar...geram pon ada...tapi bersabar jela...agaknya kita kecik2 dulu lagi teruk kot...hehe

Wallahu 'alam

Sunday, July 07, 2013

AMIR - Pekebun Cilik

Bismillahirrahmannirahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Budak tecik ni jarang dapat jumpa dan main tanah...almaklumla, duduk rumah flat, ada jumpa pon tanah kat pasu jela...

Sekali balik kampung jumpa tanah, agak2 jakun jugakla...hehehe...

Nasib baik kampung papa masih btol2 kampung...nak harap kampung mama, memang susah...

Sekali Amir dapat main kat tanah, tu dia...ke hulu hilir di bawaknya...ni kes embah Abah (abah mentua) Amir la tadi ni siram pokok bunga...hehehe

Saturday, July 06, 2013

AMIR - Wrestling

Bismillahirrahmannirahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Amir wrestling?...bukan wrestling orang...wrestling bear yang mama Linda (kakak papa) kasi...bunyi macam seriau je ngeri kan...walhal kami sejak ada Amir, tak pernah tengok pon...

Mungkin tindakan refleks Amir je kot...lagipon umur Amir sekarang dah 1 tahun 4 bulan...masa untuk dia explore sendri macam2...

Apa2pon Amir tak nak wrestling orang yer sayang lagi2 dengan sepupu2, adik2 dan kawan2 Amir yer...

Wallahu a'lam...

Friday, July 05, 2013

Masjid Jamek Kuala Lumpur

Bismillahirrahmannirahim...
Alhandulillah...
Assalamualaikum...

Alhamdulillah...Masjid Jamek Kuala Lumpur dah mula buka semula setelah sekian lama tutup untuk renovation...kaum Adam mula berpusu-pusu untuk menunaikan Solat Jumaat...maklumla hari ni kan hari Jumaat...

Selamat menunaikan Solat Jumaat...

AMIR - Jam Tangan

Bismillahirrahmannirahim...
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...
Semalam kan cite pasal jam, malam tadi saje tengok macamanala gelagat Amir dipakaikan jam tangan...mulanya mama pasang longgar je...sekali dia goyangkan tangan, trus melorot keluar...
Kali ke2 pakai pon sama...melorot jugak...ingat taknakla ketat2...nak longgar2 je...
Pastu, kasi pakai yang last skali, barula just nice...tak ketat, tak longgar...mulanya dia goyangkan tangan...tak melorot pon...dia dah tau tu, abis berpusing 1 rumah nak tunjuk kat makcik, pakcik, atok & nenek dia...seronok btol dia dapat pakai jam tangan...hehehe ^_^

Thursday, July 04, 2013

Sempena 50 tahun

Bismillahirrahmannirahim....
Alhamdulillah...
Assalamualaikum...

Alhamdulillah...Syarikat tempat papa keje genap 50 tahun penubuhan...semalam papa dapat jam tangan...


Alhamdulillah, papa pon memang takde jam tangan...jam tangan yang masa khawin dulu dah rosak...lasak sangat...hehe...ada ni bole la buat bergaya masa raya bulan depan...


Syarikat tempat mama kerja pulak dah 75 tahun...Alhamdulillah, masa family day bulan lepas, dapat jam tangan jugak tapi untuk Amir...sebab memang dorang bagi pada anak-anak...mana yang anak 2-3 orang, dapatla 2-3 jam...


Tapi bunyinye macam mama je sorang takde jam tangan baru ni...agak2 ada peluang tak...hehe ^_^

Alhamdulillah...Memang Allah bagi apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahukan...

Wallahu 'alam

Wednesday, July 03, 2013

Solat Dhuha

Bismillahirrahmannirahim...

Alhamdulillah...

Assalamualaikum...

Kali ni rasanya nak cerita pasal Solat Dhuha la...aku baru je bermula nak melakukannnya lepas Allah gerakkan hatiku pada suatu hari untuk search dan melaksanakannya...hidayah Allah tu kan hadir dengan kehendak dariNya...puncanya aku selalu datang awal ke tempat kerja, paling awal aku pernah sampai pukul 7.15 tapi paling lambat aku sampai kol 8 pagi walhal waktu kerja aku pukul 8.45 pagi...satu hari tu, adala hamba Allah kat tempat kerja aku ni menegur, dia pon selalu datang awal dan selalu terserempak dengan aku yang datang awal jugak...Alhamdulillah, teguran dia aku terima dengan positif yang mana dia menegur alang2 datang awal tu, apa kata buat Solat Dhuha...moga2 rezeki yang kita peroleh tu diberkati Allah dan dimurahkan lagi rezeki kita...

So, bermula dari situ, aku mulakan misi mencari cara dan bagaimana perlaksanaan Solat Dhuha ni serta kelebihkan melaksanakannya...banyak betol kelebihkan perlaksanaan Solat Dhuha ni rupanya....antaranya :

  • Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW  bersabda: “Sesiapa Yang mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah nescaya akan diampuni dosanya olleh Allah sekalipun dosa itu sebanyak buih di lautan.”
  • Rasulullah SAW  bersabda:  “Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan ‘Dhuha’. Maka apabila  tiba hari kiamat kelak, berserulah (malaikat) penyeru: “Manakah orang-orang yang telah mengamalkan solat Dhuha; Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam syurga dengan Rahmat Allah.”   (HR At-Tabrani)
  • Rasulullah SAW juga bersabda dalam hadits lain dari Nuwas bin Sam’an,  “Allah berfirman: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat raka’at pada permulaan siang (Solat Dhuha), nanti pasti akan Ku cukupkan keperluanmu sampai ke petang harinya.”   (HR. Haklim dan Tabrani).

Sebenarnya aku banyak refer pada website atas selain beberapa website lain dan aku juga ada refer pada 'Eksiklopedia Solat' terbitan Telaga Biru.

Sesuai dengan namanya Dhuha yang bermaksud pagi, jadi ruang waktunya bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fekah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing iaitu kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7:30 pagi hingga 1:00 tengah hari.

Waktu afdalnya adalah ketika sinar matahari kian panas. Berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam, Rasulullah s.a.w. menjelaskan: 
“Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.” 
Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10:00 pagi hingga 1:00 tengah hari (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).

Solat Dhuha ni boleh kita laksanakan samada 2 rakaat, 4, 6, 8 dan yang paling banyak 12 rakaat...niatnya :


(Credit to Ensiklopedia Solat, terbitan Telaga Biru Sdn Bhd)

Menurut Ensiklopedia Solat, antara surah yang dibaca selepas membaca Al-Fatihah adalah :

Kaedah 1 :
-  Membaca Surah al-Syam pada rakaat yang pertama
-  Membaca Surah al-Duha pada rakaat yang kedua

Kaedah 2 :
-  Membaca surah al-Kafirun pada rakaat yang pertama
-  Membaca surah al-Ikhlas pada rakaat yang kedua

Surah al-Syam

Surah al-Duha

Surah al-Kafirun

Surah al-Ikhlas

Ada juga yang yang berpendapat lain tapi ini adalah dari rujukan saya : Ensiklopedia Solat terbitan Telaga Biru Sdn Bhd

Selepas selesai Solat Dhuha, kita bolehlah membaca doa di bawah :


kalau sahabat2 semua selalu / pernah layan radio IKIM pagi2, selalu doa ni dimainkan dalam lebih kurang jam 8 macam tu. Bawah ni untuk reference kita, sebab saya pon selalu dengar doa ni dan dengarkan juga pada Amir...



semoga saya dan kita semua diberikan kekuatan dan kesempatan masa untuk menunaikannya di samping tidak meninggalkan yang fardhu yang di tuntut ke atas saya dan kita semua...

Wallahu 'alam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to Siti Aminah Wahab